90% dintre romani, afectati de criza

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 17:58
1305 citiri
90% dintre romani, afectati de criza

Aproape 9 romani din 10 se declara afectati de criza economica internationala, cea mai mare proportie la nivel european, potrivit unui studiu Transatlantic Trends, realizat de GMF, precizeaza NewsIn.

SUA si Obama: 58% sustin o conducere puternica din partea SUA in chestiunile internationale, iar Obama este sustinut de 64%, cu 14% mai putin decat media europeana.

Relatiile UE-Romania: 70% dintre romani spun ca UE ar trebui sa aiba si ea un leadership pe plan international, iar 63% cred ca aderarea la Uniune a fost un lucru bun pentru economia tarii.

Economia: 57% dintre romani vor ca SUA sa aiba rolul principal in gestionarea economiei internationale, 70% vor ca si UE sa aiba un astfel de rol.. 89% dintre romani - cea mai mare proportie la nivel european, cu 29 puncte peste media europeana- au spus ca ei sau familiile lor au fost afectati de criza economica.

Afganistan
: 58% aproba strategia lui Obama in Afganistan, cu 9% peste media UE. 44% ar dori inceperea retragerii in 2011, dar numai daca vor fi intrunite conditiile pentru acest lucru.

Noile puteri: romanii, 67%, au cea mai favorabila perceptie cu privire la China, la nivel european. In opinia lor, 44% cred ca aceasta tara are un rol pozitiv in economia globala. 46% au o parere favorabila si despre India.

Turcia: 43% dintre romani sunt de parere, pentru al cincilea an consecutiv, ca aderarea Turciei la UE ar fi un lucru pozitiv. In aceasta privinta, Romania este singurul stat din Uniune unde s-a desfasurat studiul in care proportia este atat de mare. Romania estesingura tara din Uniune in care cetatenii cred ca Turcia are destule valori comune cu Occidentul pentru a face parte din aceasta zona.

La modul general, Barack Obama este vazut in continuare mai pozitiv in Europa decat in SUA, dar continua sa fie mai popular decat a fost vreodata George W. Bush in cele 11state europene din studiu. 78% dintre europeni apoba gestionarea afacerilor internationale de catre Obama, dar mai putin de jumatate au raspuns pozitiv cand au fost intrebati precis despre dosarul afgan si iranian.

Majoritatea americanilor sustin politicile lui Obama fata de Rusia, schimbarea climatica, Afganistan si Iran, dar in privinta Orientului Mijlociu, mai putin de jumatate il sustin.

NATO ramane o alianta populara.

Toate statele din studiu au trupe in Afganistan, iar SUA sunt in continuare singura tara in care o usoara majoritate, 51%, sunt optimisti in legatura cu stabilizarea situatiei din Afganistan, Doar 23% dintre respondentii UE sunt optimisti. Anul acesta, 62% dintre europeni si 77% dintre americani sustin pregatirea NATO in a actiona in afara Europei pentru a-si apara membrii.

Majoritatea respondentilor din UE cred ca Turcia nu are suficiente valori comune pentru a fi parte din Occident.

In 2004, 73% dintre turci spuneau ca aderarea la UE ar fi buna, dar sustinerea a scazut la 38%.

48% dintre turci nu sunt ingrijorati de ambitiile nucleare ale Iranului, spre deosebire de 79% dintre europeni si 86% dintre americani. Proportia turcilor care spun ca tara lor ar trebui sa aiba o cooperare mai stransa cu tarile din Orientul Mijlociu pe chestiunile internationale s-a dublat fata de 2009.

In privinta economiei, europenii privesc spre Washington pentru ajutor, partial datorita popularitatii lui Obama. 29% dintre americani si 31% dintre europeni cred ca gestionarea problemelor economice internationale ar trebui sa fie o prioritate pentru liderii din SUA si Europa, economia devansand terorismul, schimbarea climatica sau Orientul Mijlociu.

Studiul a fost efectuat in SUA si tari europene si au fost chestionati mai mult de 13.000 de oameni. Pentru al optulea an consecutiv, respondentii au fost intrebati despre amenintarile globale, obiectivele politicii externe, conducerea mondiala si institutiile multilaterale.

Tarile europene chestionate: Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Turcia, Romania si Bulgaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#criza, #romani, #economie, #sua, #obama , #stiri Barack Obama