Viitorul sef al NSA vrea sa mentina colectarea datelor telefonice

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 09:46
1330 citiri
Viitorul sef al NSA vrea sa mentina colectarea datelor telefonice

Viceamiralul Michael Rogers, propus de presedintele SUA la conducerea NSA, a apreciat ca "vitala" continuarea colectarii datelor telefonice, insa a afirmat ca vrea mai multa "transparenta" in actiunile agentiei americane de informatii.

Daca va fi confirmat de Senat, viceamiralul Michael Rogers il va inlocui pe generalul Keith Alexander, care se retrage din activitate in momentul in care NSA se afla in centrul unui scandal legat de amploarea programelor sale de colectare a informatiilor despre viata privata a americanilor, practici dezvaluite de Edward Snowden, conform Mediafax.

In fata senatorilor din cadrul Comisiei pentru Aparare, viceamiralul Rogers a spus ca vrea sa puna accent pe "transparenta" in activitatile agentiei. Insa el pledat, totodata, pentru mentinerea posibilitatii ca serviciile sa obtina date legate de apeluri telefonice, precum numarul apelat, durata convorbirii, etc.

"Este vital de a putea fi in masura sa examinam rapid conexiunile telefonice care ar fi legate de teroristi, cu scopul de a stabili daca exista vreo retea", a apreciat viceamiralul.

Colectarea metadatelor de catre NSA a provocat critici

Colectarea metadatelor de catre NSA a provocat critici din partea populatiei americane si unor aliati ai Statelor Unite. Confruntat cu aceste critici, Barack Obama a anuntat in ianuarie ca intentioneaza sa incadreze mai bine puterile agentiei.

"Trebuie sa lansam un dialog cu privire la ceea ce facem si motivul pentru care actionam astfel", a subliniat Michael Rogers.

El a mai spus ca vrea sa se asigure ca NSA va fi "pe deplin responsabila". "Vom face astfel incat procedurile sa fie scrupulos respectate. Si, cand vom face greseli, in cazul in care nu vom respecta aceste proceduri, ne vom expune motivele deschis", a explicat el.

Seful CIA a tinut un discurs aproape similar marti, in cadrul unui forum organizat de Council on Foreign Relations, un centru de reflectie american. "Viata privata, libertatile civile, libertatile individuale trebuie respectate", a apreciat John Brennan.

"In comunitatea de informatii, incercam sa facem lucrurile corect. Credeti-ma, se incearca sa se faca lucruri bune. Este o adevarata provocare. Unele legi, de fapt, nu au evoluat in acelasi timp cu domeniul privat", a continuat el.

In prezent, Rogers conduce activitatile US Navy in domeniul cibernetic, dupa ce s-a aflat in fruntea Departamentului pentru Informatii al Statului Major Interarme.

#nsa conducere, #nsa securitate, #obama nsa , #Presedintele SUA