Sfaturile economice ale lui Bill Clinton pentru Obama

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 08:47
1184 citiri
Sfaturile economice ale lui Bill Clinton pentru Obama

Fostul presedinte al Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, are mai multe sugestii pentru actualul lider de la Casa Alba, care l-ar putea ajuta sa indrepte cursul economiei.

In opinia lui Clinton, masurile luate de Guvern sunt bune, iar daca ar fi fost aprobate planurile alternative, propuse de "ideologiile antiguvernamentale, atunci aceasta actiune ar echivala cu apasarea pedalei de acceleratie catre cel mai distructiv trend din ultimii 30 de ani", relateaza Money CNN.

Fostul presedinte american crede ca America "are nevoie de un efort rapid, inteligent si patrunzator, care sa rezolve criza creditelor ipotecare".

O masura care ar trebui luata, sustine Clinton, este ca fiecarui proprietar care are o ipoteca mai mare decat valoarea casei sa i se permita o reducere de dobanda, in schimbul maririi perioadei de creditare.

O alta varianta ar fi permiterea celor indatorati care nu mai pot face plati sa schimbe contractul, in asa fel incat acesta sa se transforme intr-o intelegere de tip leasing, pentru mai mult ani.

De asemenea, fostul lider american considera ca Senatul ar trebui sa le dea voie companiilor care au inregistrat profituri in alte state sa isi "repatrieze" castigurile si sa plateasca un impozit mai mic decat cel obisnuit de 35%. "Sa spunem de 15, maxim 20%", afirma Clinton.

Mai mult decat atat, daca firma dovedeste ca este capabila sa realizeze locuri de munca in SUA, taxa ar trebui redusa pana la 0%, mai sustine politicianul american.

El se bazeaza pe faptul ca peste hotare, firmele americane au mai mult de 1 trilion de dolari iar daca acestea s-ar hotari sa se intoarca pe continent, exista "sansele ca Trezoreria sa recupereze".

Mai multe propuneri lansate de democrat se refera tocmai la formarea de noi locuri de munca si de exploatarea unor sectoare care au fost, pana acum, ignorate. In plus, americanii trebuie sa isi schimbe modul in care produc si consuma energie.

De exemplu, Clinton este de parere ca statul ar trebui sa se implice mai mult in sporirea capacitatii centralelor electrice, iar Congresul ar trebui sa aprobe rambursarea integrala a taxelor pentru "joburi verzi".

Democratul mai crede ca SUA ar trebui sa profite mai mult de pe urma biocombustibililor si sa foloseasca mai multa energie geotermala, alaturi de exploatarea mai multor gaze naturale.

In total, lista propusa de Clinton cuprinde 46 de puncte si se termina, intr-un mod optimist si glumet, cu sfatul care presupune ca "trebuie sa vopsim si acoperisurile cu alb".

#presedinte american Obama, #presedinte american Bill Clinton, #economie SUA crestere , #Presedintele SUA