Obama refuza orice compromis privind plafonul datoriei SUA

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 10:09
1446 citiri
Obama refuza orice compromis privind plafonul datoriei SUA

Presedintele SUA, Barack Obama, a afirmat duminica, intr-un interviu televizat, ca doreste sa discute cu republicanii din Congres cu privire la buget, dar ca nu va face nici cel mai mic compromis privind cresterea plafonului datoriei, relateaza AFP.

Daca nu se ajunge la un acord, guvernul federal s-ar putea confrunta cu deficit de plata a datoriei, la mijlocul lunii viitoare.

Conservatorii, majoritari in Camera Reprezentantilor, par decisi sa utilizeze problema cresterii plafonului datoriei americane, in prezent estimata la peste 16.700 miliarde de dolari, in disputa cu Casa Alba privind finantarea legii reformei sanatatii a presedintelui Obama.

"Ceea ce nu sunt pregatit sa negociez este plafonul datoriei", a declarat Barack Obama intr-un interviu pentru emisiunea "This Week" difuzata de canalul ABC.

"Observati ca nu s-a ajuns niciodata in trecut sa se compromita creditul si buna credinta a SUA cu pretul retragerii unei legislatii majore cum poate fi legea privind asigurarile de sanatate", a declarat Barack Obama.

"Avem o factiune a partidului republican, in Camera in special, care vede cuvantul +compromis+ ca o expresie rusinoasa si care se simte obligata sa se opuna la tot ceea ce propun", a adaugat presedintele american.

Obama a indicat ca este pregatit sa negocieze cu republicanii pentru un buget operational pentru administratie obiectand faptul ca adversarii sai sunt lipsiti de sinceritate in negocieri. Presedintele SUA a propus de asemenea sa se gaseasca un mijloc de a opri taierile bugetare automate adoptate de Congres din luna martie.

#datorie sua, #asigurari sanatata SUA, #politica Obama, #negocieri Obama republicani, #plafon datorie SUA , #Presedintele SUA