Obama pune in garda Moscova contra recurgerii la forta in Ucraina

Sambata, 01 Martie 2014, ora 09:51
1257 citiri
Obama pune in garda Moscova contra recurgerii la forta in Ucraina

Presedintele Barack Obama a pus in garda Rusia vineri contra unei interventii armate in Ucraina, avertizand ca ea ar avea un "cost", exprimand ingrijorarea profunda a Statelor Unite fata de o situatie "volatila", relateaza AFP.

"Suntem profund ingrijorati dupa informatiile asupra unor miscari de trupe intreprinse de Federatia Rusa in Ucraina", a declarat liderul american in sala de presa de la Casa Alba.

Cu toate acestea, el nu a confirmat declaratiile presedintelui interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, care, denuntand o "agresiune" a Moscovei, declarase mai devreme vineri ca 2.000 de soldati rusi au fost transportati pe calea aerului langa Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea.

"Statele Unite sunt solidare cu comunitatea internationala pentru a sublinia ca va fi un cost al oricarei interventii militare in Ucraina", a adaugat Obama.

Presedintele Statelor Unite, care a dat asigurari ca administratia sa ramane in contact cu guvernul rus, a recunoscut ca Moscova are interese in Ucraina.

Dar el a estimat ca violarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei ar fi "profund destabilizatoare".

Liderul american a subliniat de asemenea ca o interventie militara rusa in Ucraina, la mai putin de o saptamana dupa destituirea presedintelui prorus Viktor Ianukovici de parlament, "ar reprezenta un amestec in afacerile ce trebuie determinate de ucraineni".

Remarcand ca "situatia ramane foarte volatila", Obama a anuntat de asemenea ca vicepresedintele Joe Biden a vorbit cu noul prim-ministru ucrainean Arseni Iateniuk "pentru a-l asigura ca in acest moment dificil, Statele Unite sprijina eforturile sale si suveranitatea, integritatea teritoriala si viitorul democratic al Ucrainei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#criza Ucraina, #razboi Ucraina, #Obama Rusia Ucraina , #Presedintele SUA