Factura recesiunii ii ustura la buzunare pe americani

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 12:27
965 citiri
Factura recesiunii ii ustura la buzunare pe americani

PIB-ul SUA a crescut cu un nivel acceptabil in trimestrul al treilea, insa criza i-ar putea costa pe americani mai mult de 5,9 miliarde de dolari, considera cei mai multi analisti mericani.

Rata de crestere a economiei poate ajunge pana la 3,2%, subliniaza Dave Altig, un analist american. Acest procent, comparat cu o rata medie de crestere de numai 0,8% in primul trimestru, arata evolutia pozitiva inregistrata de economia americana, potrivit Financial Times.

Totusi, procentul a fost influentat de o serie de factori temporari si alimenteaza temerile potrivit carora Trezoreria SUA va avea probleme in sustinerea acestei cresteri.

Wall Street Journal precizeaza ca nivelul PIB-ului ramane la 6,7%, sub estimarile initiale, ceea ce inseamna ca economia ar mai putea "produce" alte 900 miliarde de dolari pe an, fara a risca prea mult o modificare a ratei inflatiei.

La ritmul actual de crestere economica si, implicit, la formarea unor locuri de munca, rata somajului va ramane la cel mult 10%, pana in 2017, sustin analistii.

Chiar daca SUA vor urma actualul plan de crestere economica, PIB-ul va ramane la o rata mult sub potentialul sau, pentru o perioada indelungata de timp. De asemenea, rata somajului prea mare va pune presiune pe resursele economice.

Un calcul aproximativ arata ca pierderea cumulata din PIB se ridica la aproximativ 5,9 miliarde de euro. Din aceasta suma, circa 2,2 miliarde de euro reprezinta pierderi care se vor inregistra in urmatorii cinci ani.

Suma echivaleaza cu o regresie de 41% din nivelul actual al PIB-ului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#factura recesiune sua, #criza americana cost, #criza financiara sua , #Presedintele SUA