Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Obama, presedintele de milioane de dolari. Ce avere are seful SUA?

Obama, presedintele de milioane de dolari. Ce avere are seful SUA?


Presedintele Obama nu este doar unul dintre cei mai aclamati sefi de stat ai ultimilor ani, dar este si unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri. Averea sa este estimata la peste 11 milioane de dolari.

Absolvent al facultatii Columbia si a scolii de drept Harvard, Obama a fost lector la Universitate, senator si scriitor.

Conform datelor financiare din 2004, Obama indica trei surse de venit. Prima era salariul sau de senator al statului Illinois, de 89.287 dolari. A doua sursa de venit era postul de lector la Scoala de Drept a Universitatii Chicago, unde primea 32.144 de dolari, iar ultima sursa era salariul sotiei sale, Michelle, care lucra ca administrator la spital, scrie Business Insider.

Conform aceluiasi document, sotii Obama aveau in 2004 bani investitii in mai multe fonduri. Primul era Fondul de pensii al senatului din Illinois, unde aveau intre 50.000 si 100.000 de dolari, iar celelalte doua erau administrate de compania de management de investitii Vanguard. Prima investitie se cifra intre 100.000 si 200.000 de dolari, iar a doua avea o valoare maxima de 100.000 de dolari.

Obama nu este doar politician, ci si scriitor. El a primit 1,9 milioane de dolari in avans pentru cartea "Indrazneala de a spera". In plus, conform contractului, el continua sa primeasca 15% din pretul cartilor cu coperta tare, 7% din pretul cartilor brosate si inca o serie de alte comisioane. El primeste si 10% din sumele castigate din vanzarea cartilor audio.

Obama a depus acesti bani in mai multe conturi bancare, la banci precum JPMorgan Chase sau UBS. Pana in 2005, el avea o avere intre 1,1 milioane de dolari si 2,5 milioane de dolari.

Intre 2006 si 2007, Obama a folosit o parte din cei peste 4,6 milioane de dolari din drepturi de autor pentru a cumpara titluri emise de Trezoreria SUA. Tot in 2007, Obama a investit in viitorul fiicelor sale, depunand bani intr-o serie de portofolii specializate.

Inainte sa ajunga presedinte, Obama detinea titluri de stat in valoare de pana la 5 milioane de dolari. In plus, salariul de presedinte se ridica la 400.000 de dolari pe an, adunand astfel 1,6 milioane de dolari in cei patru ani.

Averea estimata a lui Barack Obama se afla la aproximativ 11 milioane de dolari in 2010. Din acesti bani, presedintele american a donat 1,4 milioane de dolari, dupa ce a primit premiul Nobel pentru pace.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1848 ori