Visa: Noua legislatie a SUA va conduce la restructurarea masiva a industriei cardurilor de credit

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 11:37
1537 citiri
Visa: Noua legislatie a SUA va conduce la restructurarea masiva a industriei cardurilor de credit

Visa, operatorul celei mai mari retele de plati din lume, anticipeaza ca noua legislatie introdusa de administratia Statelor Unite in ceea ce priveste emitentii de carduri de credit va conduce la o restructurare masiva in acest sector, in urma scaderii veniturilor, transmite Reuters.

"Va conduce la reinventarea intregii industrii. Rezultatul va fi credite mai putine catre clienti mai putini", a declarat directorul general executiv al Visa, Joseph Saunders, transmite Mediafax.

Noile reglementari aprobate saptamana trecuta de autoritatile americane vor intra in vigoare din luna februarie a anului viitor, restrictionand prerogativa emitentilor de carduri de credit de a majora dobanzile datoriilor existente ale clientilor, de a percepe anumite comisioane si de a impune penalizari considerate nerezonabile de guvern.

Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase, American Express, Capital One Financial Corp si Discover Financial Services controleaza peste 80% din piata americana a cardurilor de credit.

Companiile cu operatiuni in acest sector au obtinut castiguri mari in ultimii ani datorita "exploziei" de pe piata de credit, insa se confrunta in prezent cu pierderi uriase din cauza cresterii somajului.

Populatia din Statele Unite avea, in martie, datorii de 954 miliarde de dolari in urma operatiunilor derulate prin carduri de credit, in scadere de la 962 miliarde de dolari in decembrie, iar gradul de indatorare al consumatorilor americani se plaseaza in prezent cu circa 25% peste nivelul de acum zece ani.

Visa este izolata partial de criza globala a creditelor, deoarece activitatea companiei se limiteaza la procesarea de tranzactii fara a realiza imprumuturi.

Cu toate acestea, cresterea veniturilor Visa a incetinit semnificativ odata cu scaderea volumului de tranzactii.

Sanders considera ca franarea pietei cardurilor de credit ar putea fi compensata prin cresterea platilor electronice si tranzactiilor prin carduri de debit, care reprezinta, in viziunea sefului Visa, "o parte semnificativa a viitorului companiei".

Cheltuielile realizate prin carduri de debit au depasit tranzactiile prin carduri de debit in primul trimestru al acestui an pentru prima data in istorie.

#card, #carduri, #credit, #de, #debit, #legislatie, #somaj, #tranzactii , #stiri Bank of America