Trei motive pentru care trebuie sa-i multumim recesiunii

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 09:13
2483 citiri
Trei motive pentru care trebuie sa-i multumim recesiunii

Nu contesta nimeni ca traim vremuri infricosatoare. Atat noi, cat si banii nostri. Insa exista cel putin trei efecte ale crizei care ar trebui sa ne bucure pe oricare dintre noi.

Economia face exercitii de echilibristica pe marginea unei noi recesiuni. Preturile locuintelor s-au scufundat. Afacerile au luat-o la vale. Pietele de capital sunt in scadere de luni de zile. "Asadar, Care este partea plina a paharului?", ati putea intreba.

Frica si scaderea economiei creaza, mai tot timpul, oportunitatii pentru vanatorii de chilipiruri, care dispun de bani lichizi sau au acces la credite, relateaza CNN.

Nu vorbim aici doar de piata de capital. Puteti profita de creditele ipotecare care au ajuns la costuri incredibil de mici sau, pur si simplu, puteti accesa credite mult mai profitabile decat in anii trecuti.

Sa nu uitam ca in procesul de gestionare a banilor tot ce conteaza este riscul si castigul, dupa cum explica William Bernstein, autorul "Manifestului Investitorului". "Potentialul de castig viitor creste direct proportional cu riscurile asumate", spune acesta.

Asadar, iata care sunt cele trei motive pentru care trebuie sa-i fim recunoscatori recesiunii.

1. Preturi atractive pe piata de capital

Cand Warren Buffett cumpara, in august, actiuni ieftine la Bank of America, dupa ce compania isi injumatatise valoarea, vanatorii de chilipiruri s-au intrebat daca "oracolul din Omaha" incerca sa le transmita un mesaj. Ei bine, da si nu.

Intr-adevar, miscarea lui Buffett demonstra ca actiunile par o afacere buna. Pe baza profiturilor estimate, raportul pret/castig al pietei a crescut in ultima vreme.

Cu toate acestea, s-a mentinut peste rata madie istorica. Iar daca atractivitatea actiunilor BofA ar fi fost evident, Buffett nu ar fi facut o intelegere preferentiala cu banca. Ar fi cumparat, pur si simplu, actiuni de pe piata libera.

Piata de capital a scazut atat de mult, incat chiar si cei mai sceptici investitori cred ca exista sanse de castiguri frumoase, chiar daca nu extraordinare, pe viitor.

2. Ratele dobanzilor vor ramane mici pentru o vreme

Multe dintre marile economii au luat decizia mentinerii ratelor dobanzilor la niveluri cat mai mici. Acest lucru inseamna ca oamenii pot accesa credite avantajoase in urmatorii ani.

3. Chilipiruri pe piata imobiliara

Nu doar ca avem la dispozitie credite ipotecare mai ieftine, insa preturile locuintelor sunt de doua-trei ori mai mici decat inainte de criza din 2008.

Drept urmare, rata pe care o platesti lunar la banca este, in foarte multe cazuri, mai mica decat chiria. Economistul Gleb Nechayev de la CB Richard Ellis crede ca aceasta este o oportunitate unica.

Cu toate acestea, temerile legate de stabilitatea locului de munca ii tin departe pe unii cumparatori.

Investiție de 400 de milioane de euro, într-o fabrică de pulberi pentru muniție în România, cu sprijinul Uniunii Europene
Investiție de 400 de milioane de euro, într-o fabrică de pulberi pentru muniție în România, cu sprijinul Uniunii Europene
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, duminică seara, că România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniţie, la care va fi partener şi Uniunea Europeană. Şeful...
#afacere criza, #investitie, #investitie criza, #investitie imobiliare, #piata capital, #pret apartament, #recesiune, #recesiune economica, #recesiune mondiala , #stiri Bank of America