SUA limiteaza dobanzile, comisioanele si penalizarile bancilor pentru posesorii de carduri de credit

Joi, 21 Mai 2009, ora 11:52
1284 citiri
SUA limiteaza dobanzile, comisioanele si penalizarile bancilor pentru posesorii de carduri de credit

Congresul Statelor Unite a aprobat, miercuri, un pachet de legi care limiteaza dobanzile, comisioanele si penalizarile ce pot fi impuse clientilor de operatorii de carduri de credit, transmite Reuters.

Considerata o victorie importanta pentru presedintele Barack Obama si Partidul Democrat, legislatia denumita si "carta de drepturi a detinatorilor de carduri" a fost aprobata cu o majoritate zdrobitoare, respectiv 361 de voturi pentru si 64 impotriva, precizeaza Mediafax.

Legislatia va intra in vigoare in februarie 2010 si va restrictiona prerogativa emitentilor de carduri de credit de a majora dobanzile datoriilor existente ale clientilor, de a percepe anumite comisioane si de a impune penalizari nerezonabile.

Potrivit analistilor, noile reglementari vor afecta puternic profiturile celor mai mari operatori de carduri, printre care se numara gigantii financiari Citigroup, Bank of America si JPMorgan Chase.

Presedintele Obama va promulga legea vineri, a declarat un oficial de la Casa Alba. Legislatia reprezinta prima etapa dintr-o serie de reforme in sectorul bancar si piata financiara, pe care administratia americana trebuie sa le realizeze pentru a consolida supravegherea in aceasta industrie, cu scopul final de a preveni si evita o noua criza financiara.

Datoriile americanilor legate de operatiuni si tranzactii realizate prin intermediul cartilor de credit se ridicau, la finele lunii martie, la 945 miliarde de dolari, insa cifra a scazut semnificativ in ultimele luni din cauza recesiunii.

Totusi, gradul de indatorare al populatiei pe carti de credit este cu 25% mai ridicat decat acum zece ani.

Expertii estimeaza ca, in prezent, intre 70 si 80% din familiile americane detin cel putin cate un card de credit si sunt indatorate prin acest instrument.

Directorul general executiv al American Express, Kenneth Chenault, a declarat ca noile legi vor afecta operatiunile companiei si vor reduce creditarea catre populatie, apreciind ca efectele reale ale reglementarilor sunt mai mult negative.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#obama, # sua, # dobanzi, # carduri, # credit, # datorii , #stiri Bank of America