SUA: 80% din companii au publicat rezultate peste asteptari

Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 21:49
1592 citiri
SUA: 80% din companii au publicat rezultate peste asteptari

Rezultatele companiilor americane au scazut in al treilea trimestru, insa au fost, in ansamblu, peste asteptarile analistilor, in mare parte datorita reducerilor drastice de costuri si disponibilizarilor, arata o analiza a AFP.

"Rezultatele companiilor din cadrul indicelui Standard and Poor's (S&P) 500, ce cuprinde 500 dintre cele mai mari companii americane, au scazut, in medie, cu 4% in al treilea trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut", chiar daca "s-au imbunatatit semnificativ" fata de al doilea trimestru, a precizat Alec Young, strateg bursier in cadrul S&P.

"Circa 80% din companii au publicat rezultate peste asteptari, ceea ce este remarcabil, avand in vedere ca nivelul este in general de 70%", a declarat Gregori Volohin, analist in cadrul Meeschaert New York. Acesta considera ca faptul se datoreaza in mare parte prognozelor foarte prudente realizate de companii si de analisti.

Cifrele publicate au beneficiat si de un efect de baza favorabil, in conditiile in care, in aceeasi perioada a anului trecut, criza financiara atingea apogeul. Insa companiile americane si-au sustinut rezultatele si prin programele de reduceri de costuri, ce au cuprins reducerea cheltuielilor de cercetare si dezvoltare, dar si disponibilizari masive, a subliniat Volohin.

Aceasta se aplica in special in cazul Pfizer si al concurentului sau Johnson and Jonhson, doua grupuri ce au anuntat disponibilizari si au diminuat costurile.

Grupurile petroliere au afisat unele dintre cele mai puternice scaderi ale rezultatelor in trimestrul anterior, ExxonMobil inregistrand o scadere de pestre trei ori a profitului, din cauza ieftinirii masive a petrolului fata de vara lui 2008, cand preturile erau la un nivel record. Insa cele mai mari surprize au venit din partea companiilor din sectorul tehnologiilor si internetului, precum Amazon, Google, Apple sau Intel.

In sectorul bancar, situatia este mixta la un an dupa prabusirea Lehman Brothers. Bancile axate pe pietele financiare, precum JPMorgan Chase si Goldman Sachs, si-au confirmat revenirea, afisand rezultate puternice, datorita revenirii pietelor si a dobanzilor scazute.

Bancile mai generaliste sunt in continuare slabite de criza. Grupul bancar de retail Citigroup a inregistrat un profit de 101 milioane dolari in al treilea trimestru, iar Bank of America a afisat o pierdere neta de un miliard euro, in special ca urmare a dificultatilor din piata creditelor de consum.

Alec Young considera ca analistii si investitorii isi indreapta acum atentia spre ultimul trimestru al anului si spre 2010, "sperand sa observe o crestere fata de anul trecut".

"Exista in continuare stimulii ce provin din planul de relansare al guvernului Obama", ce vizeaza infrastructura, energia, transporturile si care ar putea avea un impact pozitiv asupra performantelor companiilor, a mai spus Gregori Volohin, chiar daca alte programe guvernamentale, precum primele de casare, s-au incheiat. 

#firme, #sua, #companii, #rezultate, #financiare , #stiri Bank of America