Seful Bank of America a fost amenintat cu destituirea, daca nu ar fi cumparat Merrill Lynch

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 17:12
1088 citiri
Seful Bank of America a fost amenintat cu destituirea, daca nu ar fi cumparat Merrill Lynch

Guvernul Statelor Unite a amenintat ca va destitui intregul consiliu administrativ al Bank of America daca banca se va retrage din achizitia de 50 miliarde dolari a Merrill Lynch, din decembrie, conform unor documente ce vor naste tensiuni intre actionari, scrie The Thelegraph.

Intr-o depozitie cu potential exploziv in fata autoritatilor de reglementare, directorul executiv al Bank of America, Ken Lewis, a pretins ca Trezoreria Statelor Unite i-a ordonat sa continue achizitia bancii Merrill, fara sa dezvaluie pierderile mari ale acesteia, relateaza Newsin.

Explicatiile lui Lewis au fost dezvaluite astazi intr-o scrisoare catre autoritatile de reglementare din Congres, de catre procurorul general al statului New York, Andrew Cuomo, care a atentionat asupra faptului ca actionarii Bank of America nu au fost instiintati de datoriile Merrill Lynch.

Tranzactia a fost foarte costisitoare pentru Bank of America, cea mai mare banca americana dupa marimea depozitelor.

Preluarea a avut loc in septembrie, in timpul colapsului sistemului financiar din Statele Unite.

Actionarii bancii au aprobat tranzactia pe 5 decembrie, dar Lewis a explicat ca la o saptamana dupa aceasta a aflat despre deteriorarea finantelor Merrill, in timp ce pierderile trimestriale au urcat de la 9 miliarde dolari la 12 miliarde dolari in sase zile.

Dupa consultarea avocatilor, Lewis a declarat ca a vrut sa renunte la tranzactie.

Dar fostul secretar al Trezoreriei, Henry Paulson, a intervenit spunand ca se va folosi de fondurile de sprijin alocate de guvern pentru a destitui intregul consiliu administrativ al Bank of America, in cazul in care tranzactia nu este incheiata, a subliniat Lewis.

Stirea vine in contextul in care Bank of America a afisat recent un profit net de 4,24 miliarde dolari in primul trimestru din 2009, in crestere de la 1,2 miliarde dolari in aceeasi perioada a anului trecut.

Merrill Lynch a adus un profit net de 3,7 miliarde dolari, excluzand anumite costuri de fuziune, pe fondul unor castiguri ale pietelor de capital. 

#banca, # tranzactie, # capital , #stiri Bank of America