Razboi intre SUA si gigantii bancari. Vor plati acestia pentru criza din 2008?

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 10:10
2130 citiri
Razboi intre SUA si gigantii bancari. Vor plati acestia pentru criza din 2008?

Agentia federala care ii supravegheaza pe Fannie Mae si Freddie Mac este decisa sa dea in judecata peste 10 mari banci, pe motiv ca ar fi vandut in mod intentionat investitorilor obligatiuni ipotecare neperformante in timpul bulei imobiliare. In urma acestei scheme, bancile ar fi castigat miliarde de dolari.

Dosarele ce vor fi inaintate curtii federale, cel mai probabil zilele urmatoare, de catre Agentia Federala de Finantare a Locuintelor le vizeaza printre altele pe Bank of America, JP Morgan Chase, Goldman Sachs si Deutsche Bank, conform unor surse implicate in proces, relateaza New York Times.

Acuzatiile principale se refera la faptul ca bancile, care au creat pachetele de credite ipotecare si le-au vandut investitorilor sub forma de obligatiuni, nu au respectat prevederile legii obligatiunii.

Mai exact, bancile ar fi musamalizat informatiile din care reieseau ca veniturile debitorilor erau falsificate.

In momentul in care foarte multi dintre debitori nu si-au mai putut plati creditele, obligatiunile in spatele carora se aflau ipotecile si-au pierdut rapid din valoare.

Drept urmare, Fannie si Freddie au pierdut peste 30 de miliarde de dolari, pierderi care au fost luati din buzunarele contribuabililor.

Investitorii privati care detin obligatiuni ipotecare deja se straduiesc sa le forteze pe marile banci sa rascumpere zeci de miliarde de dolari in obligatiuni ipotecare neperformante.

Insa efortul federal este un nou capitol dintr-un razboi legal imens care i-a alarmat pe actionarii bancilor.

In cazul de fata, agentia financiara nu doar ca cere bancilor sa rascumpere creditele initiale, ci doreste o despagubire pentru pierderile suferite de Fannie si Freddie.

Pe langa investitorii nemultumiti, 50 de procurori generali se afla in faza finala a negocierilor pentru corectarea abuzurilor marilor institutii din domeniul serviciilor ipotecare, printre care Bank of America, JP Morgan si Citigroup.

Procurorul general si oficialii federali fac presiuni asupra bancilor pentru a plati cel putin 20 de miliarde de dolari, banii urmand a fi folositi pentru a reduce din valoarea ipotecilor debitorilor care risca sa ramana fara case.

Luna trecuta, gigantul asigurator American International Group a intentat un proces impotriva Bank of America, cerand daune de 10 miliarde de dolari.

AIG acuza BofA ca ar fi falsificat datele legate de calitatea creditelor ipotecare din spatele obligatiunilor pe care compania de asigurari le-a cumparat.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#criza, #criza 2008, #criza financiara, #bula imobiliara, #sua da in judecata banci, #proces sua banci , #stiri Bank of America