Prime mai mici pe Wall Street din cauza crizei creditelor

Vineri, 11 Ianuarie 2008, ora 10:56
1163 citiri

Criza creditelor, ce a avut consecinte negative asupra bilanturilor companiilor financiare americane, va determina o reducere in anii care urmeaza a bonusurilor uriase anuale primite de bancherii si agentii comerciali de pe Wall Street, anunta AFP.

"Exista multe discutii in acest moment in cadrul comunitatii financiare cu privire la prime, si exista de asemenea un consens general potrivit caruia va avea loc o reducere rapida a acestora", a explicat analistul firmei Avalon Partners, Peter Cardillo.

Pentru John Challenger, din partea cabinetului de relatii sociale Challenger, Gray & Christmas, "cand actiunile se vor inchide, toata lumea trebuie sa imparta pierderile, actionarii, investitorii si angajatii".

Criza imobiliarelor si cea a creditelor au generat pierderi intre 100 si 130 miliarde de dolari prin deprecieri ale activelor pentru bancile americane, potrivit Deutsche Bank.

Criza este departe de a se fi incheiat, iar bancile cauta sa economiseasca cat mai mult pentru a ramane pe piata.

"Daca un bancher sau un agent ce lucreaza intr-una din cele sapte banci de pe Wall Street (Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Bear Stearns, Lehman Brothers si Bank of America) reuseste sa isi pastreaza slujba, se poate considera norocos", a adaugat Cardillo.

"Suntem in discutii cu Citigroup, insa nu cred ca vom vedea prime anul acesta", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al bancii americane, a carei valoare la bursa a scazut cu 48% in 2007.

Potrivit lui Challenger, situatia este identica la Merrill Lynch, o alta victima a crizei creditelor, unde in mod normal nu ar trebui sa existe prime, noul CEO cerand o reforma a sistemului de plati.

Nivelul primelor de pe Wall Street trebuie sa revina la cel mai scazut nivel din 2002, dupa scandalul Enron, a confirmat pentru AFP purtatorul de cuvant al administratiei fiscale a statului New York, Jim Fuchs.

Ori, aceste venituri au "un impact direct asupra economiei orasului New York".

Prima piata financiara din lume genereaza 52% din veniturile castigate in New York si 20% din taxele statului New York.

Anul 2008 nu va fi unul lipsit in totalitate de prime, odata ce angajatii bancilor de investitii Goldman Sachs, Lehman Brothers si Morgan Stanley, care au fost mai putin afectate de criza creditelor, vor imparti bonusuri de aproape 20 miliarde dolari, o crestere de peste 10% fata de 2006, potrivit datelor publicate de cele trei banci.

Anumiti traderi ai bancii Goldman Sachs, ce au mizat pe banii bancii, pariind pe o agravare a crizei financiare, ar trebui sa primeasca prime ce se ridica la zeci de milioane de dolari.

Prima CEO-ului bancii, Lloyd Blankfein, a stabilit un nou record pentru Wall Street, cu o suma ce se ridica la 68 milioane de dolari.

In 2006, bancherii si agentii comerciali de pe Wall Street au primit bonusuri record in valoare de 23,9 miliarde dolari, un bancher primind in medie 136.000 dolari, potrivit statului New York.

In afara de reducerea primelor, criza creditelor ameninta de asemenea angajatii de pe Wall Street, unde anul trecut au avut loc primele disponibilizari din ultimii cinci ani.

"Acest lucru ar trebui sa se accelereze in 2008", potrivit statului New York.

Citigroup a confirmat de asemenea o reducere a personalului.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.