Piata se astepta la rezultate mai slabe ale testelor de stres

Duminica, 25 Iulie 2010, ora 23:07
1316 citiri
Piata se astepta la rezultate mai slabe ale testelor de stres

Investitorii si analistii se asteptau la rezultate mai slabe in urma testelor de stres efectuate in sistemul bancar european si sustin ca este posibil ca criteriile si scenariile luate in considerare de autoritati sa fi fost prea indulgente, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Dintre cele 91 de banci testate de autoritatile europene in scenarii de risc, numai sapte au avut rezultate nefavorabile, necesarul de capital suplimentar fiind stabilit la 3,5 miliarde euro.

"Volumul de capital necesar este cu mult mai scazut decat se astepta piata. Pare un rezultat superficial, daca tinem cont de temerile legate de pierderile care ar putea fi cauzate de criza datoriilor de stat", spune Mike Lenhoff, chief strategist la Brewin Dolphin Securities Londra, care administreaza active de 33 miliarde de dolari.

Hypo Real Estate Holding din Germania, Agricultural Bank of Greece (ATEbank) si cinci case de economii spaniole, asa-numitele "cajas" regionale, au rezerve de capital desemnate inadecvate pentru asigurarea unei pozitii solide in scenariile de stres luate in calcul de autoritati, care presupun o noua recesiune in Europa in acelasi timp cu o criza a datoriilor de stat, dar nu includ posibilitatea falimentului unei tari din zona euro.

"Rezultatele astea nu insufla deloc incredere. Testele au fost desfasurate in asa fel incat majoritatea bancilor sa treaca. Eu nu percep din aceste teste ca sistemul bancar este stabil", spune strategul sef al TCW Group Los Angeles, Komal Sri-Kumar, care administreaza active de 118 miliarde de dolari.

Inainte de publicarea rezultatelor, care a avut loc vineri seara, expertii grupului american Goldman Sachs estimau ca necesarul de capital suplimentar care va fi stabilit in urma testelor de stres din sistemul bancar european urma sa fie de 38 miliarde de euro.

Barclays Capital anticipa, intr-o analiza proprie, suma de 85 miliarde euro. In SUA, teste similare efectuate de autoritatile americane au relevat ca zece banci, inclusiv Bank of America si Citigroup, ar avea nevoie de 74,6 miliarde de dolari.

"Nu cred ca piata este atat de proasta incat sa putem crede ca au gresit atat de mult. Explicatia corecta aici este ca testele nu au fost prea riguroase", sustine un alt analist american. Bancile europene si-au majorat capitalul cu un total de 220 miliarde euro in ulrimele 18 luni, potrivit unui raport Credit Suisse. 

#teste, #stres, #banci, #rezultate , #stiri Bank of America

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  7. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare