Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Parlamentul European ar putea adopta o rezolutie care sa impuna reguli mai drastice pentru actorii financiari

Parlamentul European ar putea adopta o rezolutie care sa impuna reguli mai drastice pentru actorii financiari
Parlamentul European va dezbate si vota un raport initiat de socialistii europeni care vizeaza instituirea unor reguli mai drastice pentru toti operatorii de pe pietele financiare pentru a proteja UE si cetatenii sai de efectele crizelor de pe pietele internationale. Potrivit europarlamentarului PSD Victor Bostinaru, raportul, al carui initiator este Poul Philip Rasmussen, a fost adoptat saptamana trecuta in unanimitate de comisia economica. Raportul stipuleaza ca investitorii ar trebui sa aiba dreptul la o mai buna informare, in special in ceea ce priveste produsele de risc, complexe. Autoritatile de reglementare/supraveghere vor primi informatiile necesare pentru a a asigura stabilitatea financiara, aceste date incluzand strategii de investitii, sursa si valoarea fondurilor implicate, si chiar remuneratia managerilor.


Alte masuri vizeaza stabilitatea financiara, astfel, cerintele de capital trebuie sa fie obligatorii pentru toate institutiile financiare (nu doar fondurile speculative sau de investitii, ci toti actorii financiari) pentru a se asigura un nivel adecvat de acoperire a riscurilor si astfel o raspundere sporita. Raportul mai spune ca angajatii ar trebui consultati si informati in cazul in care compania lor va fi cumparata de o alta companie care detine fonduri private de investitii.Daca executivul UE va tine cont de propunerile PE ar urma sa fie instituit un mecanism de supraveghere a metodologiei si relevantei ratingurilor creditului. In plus, CE ar trebui sa evalueze concentrarea actorilor principali pe piata financiara si sa cerceteze daca actorii dominanti impiedica competitia in detrimentul consumatorilor.Victor Bostinaru a mai sustinut ca raportul are sanse mari de a fi adoptat de plenul PE, iar Comisia Europeana va fi obligata sa propuna masuri in concordanta cu documentul. Bostinaru a tinut sa aprecieze si contributia singurului europarlamentar roman din comisia economica a PE, liberalul Daniel Daianu. Bostinaru a sustinut ca UE a fost mai protejata decat statele altor continente in fata acestei crize financiare internationale. "Salvarea pentru UE a fost ca tocmai s-a largit, ceea ce presupune totodata si o piata mai protejata", a aratat el.Pietele financiare americane se confrunta cu turbulente accentuate de la inceputul saptamanii, dupa ce Lehman Brothers, a patra banca de investitii din lume, a anuntat ca intra in faliment, iar Merrill Lynch, a treia banca mondiala de investitii, a fost preluata de Bank of America. Cel mai mare grup de asigurari din lume, American International Group   a fost salvat de la faliment de banca centrala americana, Federal Reserve, care a preluat aproape 80% din actiunile AIG, pentru un imprumut de 85 de miliarde dolari.Ca efect al problemelor, pietele internationale de capital au inregistrat scaderi semnficative, din Statele Unite si Marea Britanie, pana in Rusia si China. Prabusirile institutiilor financiare survin la un an de la declansarea, in august 2007, a crizei creditelor de pe pietele internationale, ca urmare a problemelor de pe segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc din Statele Unite.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1247 ori