"Oligarhii" rusi se pregatesc sa-si listeze companiile la Londra

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 12:41
1709 citiri
"Oligarhii" rusi se pregatesc sa-si listeze companiile la Londra

Mai multi "oligarh" rusi se pregatesc sa-si listeze companiile pe bursa de la Londra, prin oferte publice initiale de miliarde de dolari, care consolideaza statutul capitalei britanice de centru financiar international preferat al miliardarilor din Rusia, potrivit Financial Times (FT). 

Serghei Popov si Andrei Melnichenko, proprietarii celui mai mare producator de carbune din Rusia, Suek, vor desemna in aceasta saptamana bancile care vor efectua listarea companiei pe bursele de la Londra si Moscova, prin tranzactii care vor evalua grupul la 9 miliarde de dolari, potrivit unor surse apropiate discutiilor, citate de Mediafax.

Totodata, grupul ProfMedia, unul dintre cele mai mari trusturi de presa din Rusia, controlat de miliardarul Vladimir Potanin, a mandatat Bank of America-Merrill Lynch si Credit Suisse pentru listarea la Londra, prin care compania ar putea fi evaluata la 2 miliarde de dolari.

Pietele asteapta cele doua oferte publice in a doua jumatate a anului.

Bancherii vad revenirea marilor companii din Rusia la Londra ca pe o confirmare ca districtul financiar "the City" ramane atractiv ca centru international de afaceri pentru cei mai bogati magnati rusi, dupa ce capitala britanica a pierdut listarea gigantului Rusal, controlat de Oleg Deripaska, in favoarea pietei din Hong Kong.

Prabusirea preturilor actiunilor si marfurilor in 2008 a afectat sever averile marilor "oligarhi" rusi.

Valoarea totala a activelor lui Potanin a scazut de la 19,3 miliarde de dolari in 2008 la 2,1 miliarde de dolari in 2009, potrivit revistei Forbes.

Totodata, averea lui Popov s-a redus de la 6,4 miliarde de dolari la 2,4 miliarde de dolari, iar cea a lui Melnichenko de la 6,2 miliarde de dolari la doar un miliard de dolari. 

#companii, #oligarhi, #rusi , #stiri Bank of America