Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Obama propune cea mai vasta reforma financiara din ultimii 70 de ani

Obama propune cea mai vasta reforma financiara din ultimii 70 de ani

Presedintele Barack Obama a declarat miercuri ca planul sau destinat schimbarii sistemului de supraveghere a sectorului financiar este necesar pentru remedierea problemelor legate de asumarea excesiva de riscuri, ce a stat la baza intrarii economiei intr-o lunga perioada de recesiune, precizeaza Newsin.

Propunerea, ce va trebui aprobata de Congres, descrie ce mai mare schimbare a regulilor din acest sector, din ultimii 70 de ani, adaugand o serie de reguli suplimentare ce se vor aplica in cazul marilor companii, scrie Bloomberg.

Astfel, se va crea o agentie pentru monitorizarea produselor financiare destinate consumatorilor, Federal Reserve va supraveghea companiile considerate prea mari ca sa esueze, si va aduce fondurile de risc si pe cele private sub supraveghere federala.

"A fost vorba despre un esec al intregului sistem", a spus Obama.

Anuntul presedintelui marcheaza inceputul a ceea ce promite sa fie o lupta politica ce va schimba, foarte probabil, planurile presedintelui.

Propunerile administratiei Obama vin dupa un an de socuri pentru Wall Street, ce au contribuit la cea mai grava recesiune din ultima jumatate de secol. Din septembrie 2008, guvernul a fost nevoit sa pompeze miliarde de dolari in institutii precum Citigroup Inc., Bank of America Corp., American International Group Inc. si General Motors Corp.

Banca centrala va supraveghea toate institutiile financiare considerate riscante, decizie menita sa corecteze greselile care au dus la prabusirea Bear Stearns Cos. si Lehman Brothers Holdings Inc. Federal Reserve va monitoriza nu numai bancile, dar si marile companii, precum asiguratorii sau fodurile de risc, ale caror legaturi pun in pericol intregul sistem financiar.

"Aceste firme nu ar trebui sa mai poata evita supravegherea activitatilor lor riscante prin manipularea structurii lor legale", reiese din documentul publicat de Casa Alba.

Prin majorarea cotelor obligatorii de capital si prin supraveghere legala mai aspra "propunerile noastre vor forta aceste firme sa internalizeze costurile pe care le-ar impune asupra societatii in cazul unui faliment".

Federal Reserve, care a obtinut puteri mult mai mari ca organism de reglementare sistemica, va fi afectata de reducerea unor abilitati de acordare de credite.

Conform documentului, secretarul Trezoreriei va trebui sa aprobe in scris toate finantarile de urgenta.

In timp ce absenta unui cadru legal puternic a permis evolutia crizei, Obama a precizat ca regulile pe care le propune nu reprezinta o reorganizare totala a mecanismelor de supraveghere.

In afara de eliminarea unei agentii bancare, Oficiul pentru Supravegherea Depozitelor, sistemul este lasat in mare parte intact, lucru ce indica dificultatea redactarii unei legi ce ar putea sa treaca de cele doua camere ale Congresului.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 992 ori
Citeste mai multe despreactivitate fed obama reforma supraveghere