Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Incetinirea cresterii economice din zona euro prinde viteza odata cu accentuarea inflatiei

Incetinirea cresterii economice din zona euro prinde viteza odata cu accentuarea inflatiei
Economiile din zona euro au intrat, desi fiecare in alt ritm, intr-o perioada de recesiune, insa inflatia ramane la un nivel ridicat, potrivit statisticilor care sporesc necesitatea unei reduceri a dobanzii cheie din partea Bancii Centrale Europene, informeaza Reuters. Sondajele din sectorul privat cheie al celor mai mari economii, au aratat in aceasta saptamana ca acestea se indreapta spre o incetinire a cresterii economice in intreaga zona euro, in timp ce Franta si Germania continua sa creasca modest, Italia stagneaza, iar Spania se afla in declin.


RBS/NTC au anuntat ca indicele serviciilor din zona euro a coborat la 51,6 in martie, fata de 52,3 in februarie si a fost revizuit in scadere fata de estimarea de ultima ora de 51,7, unde 50,0 este linia care delimiteaza extinderea de diminuare. Indicele compozit care reuneste sectorul manufacturier si pe cel al serviciilor a coborat la randul sau la 51,8.



In acelasi timp, sondajele conduse de NTC Economics scot in evidenta dovezile din statisticile oficiale care arata presiunile inflationiste, care, cel putin la acest moment, se intensifica din cauza preturilor ridicate la alimente si energie la nivel mondial.



Aceasta inseamna ca dobanda de politica monetara va ramane la 4% pentru urmatoarele luni, chiar daca sistemul american de banci centrale, Federal Reserve, a redus dobanda cheie cu 3% din septembrie, ceea ce a apreciat euro fata de dolar pana la un nivel maxim istoric.



In timp ce exista semne ca un euro puternic afecteaza baza exporturilor europene, statisticile publicate joi demonstreaza ca vanzarile cu amanuntul din zona euro au scazut peste asteptari in februarie, un semn de ingrijorare legat de faptul ca tendinta consumatorilor de a cheltui este nesigura.



"Economia din zona euro a intrat intr-o perioada extinsa de crestere economica incetinita, care, in timp, va dilua presiunile inflationiste", a spus un economist de la ING, Martin van Vliet.



Un sondaj efectuat de Reuters publicat miercuri arata ca multi economisti considera ca o reducere a dobanzii cheie nu va veni in viitorul apropiat, nu mai devreme de iunie sau de a doua jumatate a anului. Pietele financiare nu se asteapta nici ele la o reducere in urmatoarele luni.



Rezultatele din zona euro inca sunt mai bune decat previziunile care indica o noua reducere a sectorului non-manufacturier din Statele Unite, care vor fi publicate joi intr-un sondaj al Institute for Supply Management.  



Spre deosebire de Federal Reserve, responsabili de politica monetara de la BCE par sa se concentreze asupra unei singure amenintari - inflatia.



Indicele preturilor de baza ale serviciilor din zona euro a urcat la 63,2 de la un nivel de 60,6 inregistrat in februarie, din cauza preturilor in crestere ale energiei, in timp ce indicele preturilor facturate a urcat cu aproape 2 puncte, la 53,9, cel mai mare nivel din iunie pana in prezent.



Un membru al Consiliului Guvernator al BCE, Klaus Liebscher, a anuntat joi ca inflatia din zona euro, care se afla la un nivel record de 3,5%, mult peste pragul BCE de 2%, este "ingrijorator de mare si nesatisfacatoare".



Cresterea neuniforma ar putea reprezenta o provocare si mai mare pe masura ce diferenta incepe sa se intensifice.



Indicele german al activitatii din sectorul serviciilor a coborat la 51,8, Italia si-a revenit usor insa ramane la un nivel negativ, de 48,8, fata de nivelul inregistrat luna precedenta de 47,2.



Indicele francez a coborat la 57,3, fata de valoarea din februarie de 58,2, iar sectorul spaniol al activitatii afacerilor s-a diminuat in cel mai rapid ritm de la inceperea acestul sondaj in 2009 si a coborat la 40,9 fata de nivelul de 46,1 din februarie.



"BCE isi mentine atentia asupra riscurilor legate de inflatie dar pe masura ce intram in al doilea treimestru vom observa o relaxare a atitudinii lor neutre si aparitia unei dezbateri asupra reducerii dobanzii cheie", a spus un economist de la Bank of America, Matthew Sharratt.



O alta serie de statistici publicate joi au relevat faptul ca sectorul serviciilor din Marea Britanie si-a incetinit ritmul cresterii peste asteptari in martie, pe masura ce nivelul increderii a scazut si marjele companiilor au fost reduse de o crestere record a preturilor de baza ale serviciilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1076 ori