Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul si Congresul SUA s-au unit in cea mai mare interventie publica in fata crizei

Guvernul si Congresul SUA s-au unit in cea mai mare interventie publica in fata crizei
Guvernul Statelor Unite ale Americii, Rezerva Federala si Congresul vor permite bancilor renunte la activele paguboase. Cele trei institutii s-au reunit pentru lansarea unui pachet de masuri pentru combaterea crizei informeaza agentia EFE.


Acordul, stabilit intr-o scurta reuniune ce a avut loc in biroul presedintelui Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, este ultimul pas facut de Guvern pentru a contracara o criza ce a provocat dezechilibrul pietelor mondiale si a pus in pericol supravietuirea marilor institutii financiare.

Banca de investitii Lehman Brothers a trebuit sa solicite falimentul, lunea trecuta, Merrill Lynch a fost vanduta cu pret scazut bancii Bank of America, iar compania de asigurari AIG, cea mai mare din tara, a beneficiat de o interventie a Rezervei Federale.

Joi, Rezerva Federala si alte cinci mari banci centrale din lume au fost nevoite sa injecteze 180 miliarde dolari in sistemul financiar international.

'Motivul turbulentelor de pe pietele de capital se afla in corectiile pe care le-a suferit piata imobiliara si in ceea ce se intampla cu scaderea preturilor caselor', a afirmat secretarul pentru Tezaur, Henry Paulson, intr-o scurta interventie dupa reuniune.

'De aceea, ne-am unit pentru a lucra la o solutie menita sa ajunga in inima acestei probleme, determinata de lipsa de lichiditate a institutiilor financiare', a adaugat Paulson.

Presedintele Rezervei Federale a declarat, la incheierea reuniunii, ca 'speram sa lucram cu Congresul pentru rezolvarea crizei financiare si sa ne asiguram ca economia noastra va functiona din nou'.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a dat asigurari ca 'timpul este crucial' in stabilirea acestui pachet de masuri, si ca acordul ar putea fi complet inchis in urmatoarele ore.

Presedintele Bancii Senatului, democratul Christopher Dodd, spera ca pachetul de masuri 'sa fie tema centrala' a reuniunii pe care o va organiza banca martea viitoare, desi inca nu stie care va fi continutul final al planului.

Pentru 'Wall Street Journal', planul de masuri ar putea presupune cea mai mare interventie publica pe pietele de capital de la 'Marea Depresiune' din deceniul 1930.

Dodd a subliniat ca in cei 28 de ani de cand se afla in Senat si 34 de ani in Congres, niciodata nu a mai avut loc un moment 'atat de grav' ca cel din prezent.

Desi nu au fost mentionate detaliile pachetului aflat pe masa discutiilor, conform 'The Wall Street Journal' principala masura va fi crearea unei agentii guvernamentale care au putea cumpara activele 'paguboase' ale bancilor, pe care in prezent nu le pot vinde pe bursa.

Dimensiunile acestei entitati vor fi de cateva miliarde de dolari.

Cotidianul financiar explica faptul ca aceasta noua agentie va avea unele asemanari, dar nu va fi identica, cu cea creata in timpul crizei caselor de economii de la finele anilor 80, denumita Resolution Trust Corporation.

In loc de a prelua activele 'paguboase' ale bancilor falimentare, noua entitate va cumpara activele tuturor institutiilor, inclusiv ale celor sanatoase, cu un pret redus, pentru a le vinde ulterior, prin licitatie, pe bursa.

Stirea privind posibila constituire a acestei institutii a dat avant bursei din New York, care a incheiat sesiunea de joi cu o crestere de 410 puncte, cea mai mare din ultimii sase ani.

O alta propunere aflata pe masa negocierilor dintre Congres, Guvern si Fed este crearea unui sistem de asigurari pentru investitiile de pe pietele monetare, similar asigurarilor de depozit ce exista pentru conturile bancare comune.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 858 ori