Fuziunile si achizitiile au crescut cu 58% in primul trimestru

Vineri, 25 Martie 2011, ora 16:10
2080 citiri
Fuziunile si achizitiile au crescut cu 58% in primul trimestru

Tranzactiile de fuziuni si achizitii intre companii au crescut de la inceputul acestui an cu 58%, la 717 miliarde de dolari, anuntand un an bogat in astfel de evenimente, marcat insa de tensiunile din lumea araba si de cutremurul si criza nucleara din Japonia, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Astfel, dupa un prim trimestru fulminant, activitatea din zona fuziunilor si achizitiilor ar putea incetini pentru o perioada, pe fondul crizelor cu caracter global care afecteaza cele doua regiuni amintite.

Piata fuziunilor si achizitiilor a inregistrat cel mai bun inceput de an din 2007, dupa ce a dadea deja semne de revenire in 2010.

Dublarea volumului tranzactiilor din Statele Unite si Europa (afectata sever anul trecut de criza datoriilor de stat), cat si afacerile mari, precum preluarea T-Mobile USA de catre AT&T pentru 39 miliarde de dolari, au impins valoarea acordurilor anuntate pentru 2011 la 717 miliarde de dolari dupa numai trei luni.

"Anticipam ca activitatea din zona fuziuni si achizitii va fi robusta in 2011. Toti factorii fundamentali sunt favorabili: economia se imbunatateste, piata de credit isi revine, directorii companiilor sunt increzatori in perspective.

Tinand cont de acesti factori, fuziunile si achizitiile ar putea creste cu peste 20% la nivelul intregului an", a declarat Jack MacDonald, director de fuziuni si achizitii la Bank of America.

Alti bancheri estimeaza ca volumul tranzactiilor ar putea creste cu 10-15% in acest an.

Primul trimestru a adus si tranzactii internationale mari, cea mai cunoscuta fiind preluarea companiei americane de biotehnologie Genzyme Corp de catre grupul farmaceutic francez Sanofi-Aventis, pentru 20,1 miliarde de dolari dupa noua luni de negocieri dificile.

In privinta revenirii pietelor de credit, un eveniment notabil este bridge loan-ul de 20 miliarde de dolari subscris de JPMorgan pentru AT&T, cea mai mare finantare destinata unei achizitii acordata vreodata de banca americana.

Un analist aseamana tranzactia AT&T - T-Mobile USA cu fuziunea Procter & Gamble - Gilette, care a redeschis in 2005 piata fuziunilor si achizitiilor.

Totusi, conflictul din Libia si criza declansata de cutremurul si valul tsunami care au lovit Japonia pe 11 martie ar putea bloca piata fuziunilor si achizitiilor pe termen scurt.

Compania de telecomunicatii Etisalat din Emiratele Arabe Unite a renuntat saptamana trecuta la oferta de 12 miliarde de dolari pentru preluarea rivalului Zain din Kuweit, enumerand si tensiunile din regiune printre motive.

In plus, compania chineza de stat Guangdong Nuclear Power ar putea reduce sau anula oferta pentru Kalahari Minerals, specializata in extractia uraniului, pe fondul crizei nucleare din Japonia.

Aceeasi criza a determinat bancile sa fie reticente in privinta finantarii tranzactiei de 3,4 miliarde de dolari prin care fondul Bain vrea sa cumpere restaurantele japoneze Skylark.

Cresterea pretului petrolului ar putea afecta de asemenea piata fuziunilor si achizitiilor pe termen scurt, apreciaza un analist Citigroup. 

#tranzactii de fuziuni, # tensiuni din lumea araba, # criza nucleara din japonia , #stiri Bank of America