Franta intra in colimator. Bancile asiatice analizeaza liniile de credit cu marile banci franceze

Joi, 11 August 2011, ora 17:54
2220 citiri
Franta intra in colimator. Bancile asiatice analizeaza liniile de credit cu marile banci franceze

Zvonurile care au circulat pe pietele de capital, potrivit carora Franta isi va pierde ratingul AAA, au alimentat ingrijorarea investitorilor si au contribuit la declansarea celei mai mari cresteri de la criza din 2008, a indicatorului european, care masoara costurile de asigurare a datoriilor, impotriva riscului de plata.

Cel mai rapid au reactionat bancile din Asia. O banca a oprit liniile de credit catre marile banci franceze, iar alte cinci analizeaza serviciile financiare pentru schimburi comerciale si riscurile liniilor de swap, noteaza Reuters.

Chiar daca agentiile de evaluare au negat zvonurile potrivit carora statul francez isi va pierde ratingul, panica a cuprins pietele financiare din Franta.

Agentiile de evaluare Fitch si Moody's anuntasera, ieri,  ca nu vor modifica ratingul AAA, cu perspectiva stabila, pentru Franta.

Anuntul a fost dat tot la solicitarea Reuters, dupa ce zvonurile privind scaderea ratingului Frantei au facut ca bursa de la Paris sa scada in aceasta saptamana, scrie Le Figaro.

O divizie a Fitch, Fitch Solutions, a anuntat ca majorarea primelor de risc, in Franta si Germania, ar putea reflecta preocuparile pietei cu privire la capacitatea zonei euro de a sprijini tarile care se confrunta cu probleme,  din Europa.

Franta si Marea Britanie sunt statele europene amenintate de riscul scaderii ratingului, in contextul in care au avut o crestere economica foarte mica dar imprumuturi mari. Atat Franta, cat si Marea Britanie au ratingul maxim AAA.

Contactate de Reuters, bancile franceze au preferat sa nu comenteze situatia.

Un purtator de cuvant la bancii Franceze BNP Paribas a fost contactat de catre publicatia amintita si  dar a precizat ca nu comenteaza decizia bancilor asiatice. Nici reprezentantii Societe Generale si nici cei de la Credit Agricole nu au vrut sa comenteze situatia.

Pe de alta parte, seful diviziei de risc pentru instrumentele de trezorerie de la o banca din Singapore a raspuns solicitarii Reuters si a precizat ca liniile de credit cu bancile franceze au fost taiate din cauza riscului perceput in a imprumuta bani acestora.

„Am oprit. Limitele au fost scoase din sistem. Trebuie aprobate toate cazurile individual", a spus bancherul, fara sa numeasca bancile franceze vizate.

Societe Generale a dat publicitatii un comunicat prin care dezminte zvonurile referitoare la stabilitatea financiara a grupului, dupa ce actiunile scazusera ieri, 10 august, cu 21%.

In pofida anuntului, temerile investitorilor nu s-au temperat. Mai mult decat atat, actiunile bancii Societe Generale au incheiat sedinta in scadere cu aproximativ 15%.

Bancherii si ofiterii de risc, din cadrul celor cinci banci asiatice care au inca tranzactii cu institutiile de credit din Franta, au precizat ca liniile de finantare pe termen scurt, de pana la 30 de zile, sunt inca disponibile, iar cele pe termen lung sunt inca actualizate.

„Totul are legatura cu felul in care este perceput riscul unei banci franceze, indiferent daca este o linie swap sau tranzactii de imprumut, pe piata interbancara”, a declarat un bancher de la o institutie de credit din Japonia.

Dupa ce pietele s-au inchis, CEO-ul Societe Generale, Frederic Oudea, a declarat, pe postul de televiziune CNBC ca zvonurile referitoare la pierderea ratingului sunt „gunoi” si ca Societe Generale este capabila sa indeplineasca noile standarde globale de capital. In plus, Oudea sustine ca situatia din Franta este sub control.

Analistii s-au grabit sa sublinieze faptul ca bancile din SUA au devenit mult mai bine capitalizate decat erau in timpul crizei financiare din 2008.

Cu toate acestea, peste Ocean, in Statele Unite, actiunile marilor banci au inregistrat scaderi bruste.

Bank of America a convocat o conferinta cu investitorii pentru a incerca sa linistesteasca investitorii, ingrijorati de faptul ca institutia bancara nu are suficient capital. In pofida precizarilor Bank of America, piata nu s-a calmat.

Bancile au inregistrat cele mai slabe performante, cu pierderi considerabile. Indicele Dow Jones a scazut cu  519 puncte, pana la 10,719, in timp ce indicele S&P 500 a inregistrat o pierdere de pana la 1120.

#banci asiatice, #franta, #linii credit, #rating franta , #stiri Bank of America