Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Esecul ultimelor mari banci independente de investitii de pe Wall Street

Esecul ultimelor mari banci independente de investitii de pe Wall Street
Goldman Sachs si Morgan Stanley au renuntat la statutul de banci independente de investitii, decizia acestora insemnand sfarsitul unei epoci dominate de astfel de institutii financiare pe Wall Street, dupa falimentul Lehman si preluarea Merrill Lynch. Cele doua institutii financiare au primit, duminica, aprobarea din partea Federal Reserve pentru a deveni banci traditionale, de tip holding, arata Times Online.


Desi schimbarea pare una tehnica, aceasta inseamna ca ambele banci vor avea acces la fondurile de urgenta ale bancii centrale americane si vor trebui sa intre sub incidenta unor reglementari mai drastice, impuse de Fed."Creeaza perceptia unui grad mai ridicat de siguranta si supraveghere. Masura ar trebui sa aiba efecte pozitive atat pentru Goldman Sachs cat si pentru Morgan Stanley", a spus Chip MacDonald, partener in cadrul firmei de avocatura Jones Day.Dupa colapsul Bear Stearns, din februarie 2008, Federal Reserve a extins linia de creditare de urgenta, fata de bancile comerciale. Bancile de investitii aveau un acces limitat la imprumuturile acordate de Federal Reserve, in comparatie cu bancile comerciale.Schimbarea aparuta in cadrul ambelor banci reprezinta un moment de cotitura in industria bancara, deoarece inseamna disparitia marilor banci de investitii, de pe Wall Street.Criza creditelor, care a inceput pe Wall Street acum un an, a aratat ca modelul de afaceri propus de bancile de investitii nu mai este functionabil.Bear Stearns si Lehman Brothers, ambele banci de investitii, au intrat in faliment, Merrill Lynch a fost cumparata de Bank of America iar Goldman Sachs si Morgan Stanley si-au schimbat statutul, intr-una dintre cele mai negre perioade financiare din istoria lumii.Decizia celor doua banci, ale caror activitati vor fi reglementate de Federal Reserve va acorda acestora, de asemenea, mai multa flexibilitate pentru a cumpara banci de retail, arata Reuters.Conform noii situatii create, prima institutie sub a caror reglementare si supraveghere vor cadea cele doua banci este Federal Reserve. Comisia Schimburilor si Valorilor Mobiliare (Securities and Exchange Commission) va continua, totusi, sa supravegheze activitatile privind valorile mobiliare, din Statele Unite.In schimbul acceptarii noilor reguli, Goldman si Morgan au acces la facilitatile de creditare oferite de Federal Reserve, arata Reuters.Cererea privind transformarea in holdinguri bancare a venit din parte celor doua banci, conform unei surse apropiate situatiei.
Goldman Sachs
, cea mai mare banca americana de investitii, a inregistrat in al doilea trimestru un profit net de 845 milioane dolari, respectiv 1,81 dolari/actiune, in scadere comparativ cu 2,85 miliarde dolari, respectiv 6,13 dolari/actiune din perioada echivalenta a anului trecut.De asemenea, Morgan Stanley anuntase o scadere a profitului din operatiuni la 1,43 miliarde dolari, sau 1,32 dolari/actiune, in al treilea trimestru fiscal, fata de 1,47 miliarde dolari, sau 1,38 dolari/actiune in aceeasi perioada a anului trecut.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1936 ori