Economia SUA continua sa fie afectata de falimentul Lehman Brothers

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 23:16
1420 citiri
Economia SUA continua sa fie afectata de falimentul Lehman Brothers

Economia Statelor Unite continua sa suporte efectul falimentului bancii Lehman Brothers, produs in urma cu doi ani, respectiv somajul in masa, explozia datoriei publice, dar si pierderi considerabile in sistemul financiar, potrivit Mediafax.

Prabusirea reputatei banci de pe Wall Street, cu o istorie de 158 de ani, pe 15 septembrie 2008, in urma unor datorii de 613 miliarde de dolari, ar trebui sa ramana in cartile de istorie, ca si crahul bursier din 24 octombrie 1929, comenteaza agentia.

Wall Street Journal, publicatia cu cel mai mare tiraj din SUA, a facut luni referire la "o lume dupa Lehman" (pe pietele financiare).

Presedintele Barack Obama mentioneaza in fiecare discurs ca economia americana a revenit la crestere si crearea de locuri de munca, dar ultimii doi ani au fost marcati de aparitia unui imens decalaj intre elitele tarii si masele populare.

Potrivit Bloomberg, analistii se intreaba daca modelul de investment banking care a generat profituri record la jumatatea ultimului deceniu poate fi relansat.

Din zece banci cu divizii mari specializate in tranzactii pe pietele de capital, numai titlurile Goldman Sachs si JP Morgan Chase sunt cotate la un pret apropiat de cel din 12 septembrie 2008, ultima sedinta de tranzactionare care a avut loc inainte de anuntarea falimentului Lehman Brothers. Valoarea actiunilor Citigroup a pierdut 78%, iar Bank of America 59%.

Media pe sector este un declin de 28%, de aproape trei ori mai mare comparativ cu scaderea de 10% inregistrata in aceeasi perioada de indicele Standard&Poor's 500.

"Fundamentele afacerilor lor nu se vor apropia macar de nivelul anterior falimentului Lehman", a declarat Jon Fisher, manager de portofolii la compania Fifth Third Asset Management in Minneapolis, care administreaza active de peste 18 miliarde de dolari. Falimentul Lehman Brothers a fost cel mai dramatic si mai controversat eveniment al crizei financiare

. Pagubele economice produse au redus numarul concurentilor din sectorul bancar si au avut ca rezultat introducerea unor noi reglementari care stabilesc limite pentru activitatile bancare si impun un nivel mai ridicat al capitalului si lichiditatilor.

In plus, perspectivele referitoare la profitabilitate se mentin sterse, comparativ cu 2006, anul care a precedat declansarea crizei financiare. Intre zece mari banci analizate de Bloomberg, numai JP Morgan si-ar putea majora profitul pe actiune, cu 21%, de la 3,82 dolari pe actiune la 4,64 dolari.

Bancile incluse in analiza sunt Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, UBS.

Scaderea de profitabilitate porneste de la -5,9%% in cazul Goldman Sachs si ajunge la -89% pentru Citigroup. Profitul Bank of America ar putea scadea potrivit estimarilor cu 68%, al UBS cu 62%, in timp ce Morgan Stanley va avea un castig pe actiune mai mic cu 51%, iar Barclays cu 42%. 

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#lehman brothers, #economie, #somaj, #datorie publica , #stiri Bank of America