De ce nationalizarea bancilor are si o parte buna

Sambata, 14 Februarie 2009, ora 23:00
3478 citiri
De ce nationalizarea bancilor are si o parte buna

Achizitionarea bancilor cu mari probleme a inceput in spatiul euro si Statele Unite inca de anul trecut. Pe lista dinozaurilor ce ar putea fi inghititi de stat figureaza si nume grele precum Citi ori Bank of America. Sa va explicam de ce consideram ca acest fapt are si partile lui bune.

In primul rand, stiti probabil ca sursa creditelor pe care bancile le acorda nu reprezinta exclusiv depozitele clientilor ori resursele proprii. O banca  poate “inventa”pur si simplu banii pe care ii acorda, debitand electronic contul clientului cu suma solicitata. La rezerve minime obligatorii de 10%, banii electronici emisi in contul viitorului imprumut reprezinta 90% din acesta.

La rezerve mai mari,  bani fictivi mai putini.
Asa se explica cresterea continua a masei monetare: in momentul in care creditul este rambursat banii fictivi sunt stersi din evidentele bancii, in schimb dobanda acumulata din ratele lunare ramane in sistem reprezentand sursa unor noi imprumuturi. In acest fel volumul creditelor care se pot acorda de banci la nivel global nu este limitat de gradul de economisire (unele banci centrale impun rezerve minime obligatorii sub 10% sau chiar au eliminat RMO) ci doar de disponibilitatea de rambursare a debitorilor (ati vazut vreo banca  din Romania sa se ingrijoreze cand raportul dintre rata si venituri a fost impins la 70% anul trecut? Ingrijorarile incep sa apara abia acum, cand valoarea ipotecilor scade odata cu piata imobiliara).

In concluzie, pentru disponibilitatea lor de a impulsiona cererea si a impinge economia globala inainte, bancile au primit dreptul de emite bani, aceasta activitate nemaifiind monopol de stat. Prin nationalizarea bancilor se revine cumva la acest monopol al statului,cu conditia ca nationalizarea sa nu fie partiala ( la ce bun s-ar toca banii contribuabilor doar pentru a capata pozitii decorative in actionariatul bancilor cu probleme?).

In al doilea rand, nationalizarea ar stopa pentru o vreme goana dementa dupa profit si operatiunile speculative. Multe achizitii de companii s-au facut in ultima vreme de fondurile de risc care aveau doar o fractiune din valoarea tranzactiilor restul fiind imprumutati de la banci. Multe active toxice s-au impachetat sub aparenta unor produse “inocente” (vezi pachetele de obligatiuni ipotecare care contineau multe credite subprime) si vandute investitorilor de buna credinta. Prezenta statului in actionariat ar limita operatiunile riscante si ar impune acceptarea unor reglementari severe a domeniului de activitate.

Sigur, nationalizarea totala sau partiala a sectoului bancar va face si victime. Actionarii vor fi diluati, valoarea detinerilor lor se va reduce. Dar ar trebui sa ne facem probleme pentru acestia? Nu presau ei intotdeauna pentru profituri din ce in ce mai mari,  nu treceau cu vederea toate operatiunile dubioase daca dividendele erau in crestere?

Probabil ca dupa dotcomurile de la inceputul secolului, viitorul bubble cu care se va confrunta omenirea nu va mai fi din sectorul financiar, cel putin nu in generatia noastra. Dar asta nu inseamna ca nu ne vom mai confrunta cu exagerari si preturi umflate (atentie la commodities-aur,argint,petrol).

Analiza de Alexandru Voicu.

#banci, #depozite, #dobanzi, #fonduri, #lichiditati, #nationalizare , #stiri Bank of America