Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cui au fost alocati banii din cadrul planului SUA de salvare a sistemului financiar

Cui au fost alocati banii din cadrul planului SUA de salvare a sistemului financiar
Presedintele american George W. Bush i-a anuntat luni pe membrii Congresului ca Trezoreria intentioneaza sa acceseze ultima transa, de 350 miliarde dolari, din cadrul planului de salvare a sistemului financiar, de 700 miliarde dolari. Bush a actionat in numele presedintelui ales, Barack Obama, ce urmeaza sa preia mandatul pe 20 ianuarie. Congresul a aprobat programul de salvare la inceputul lunii octombrie, insa a permis accesul la numai jumatate din fonduri. In urma acestei notificari, legislativul are la dispozitie 15 zile pentru a bloca accesul la fonduri.


Trezoreria a anuntat luni ca a cheltuit deja 265,3 miliarde dolari din acest fond si ca si-a luat alte angajamente ce ar necesita in total 354,4 miliarde dolari.In cele ce urmeaza este prezentata o lista a cheltuielilor si angajamentelor realizate de Trezoreria americana, din fondurile ce ii sunt disponibile.- 250 miliarde dolari au fost destinati cumpararii de actiuni preferentiale si de garantii in cadrul bancilor.Intr-un raport al tranzactiilor efectuate pana la data de 2 ianuarie, Trezoreria a precizat ca a achizitionat actiuni in valoare totala de 177,5 miliarde dolari, in aceasta etapa a programului. Un raport cu privire la pozitia de lichiditate a Trezoreriei, publicat luni, arata ca au fost investiti alti 14,8 miliarde dolari. In plus, un sprijin de 10 miliarde dolari a fost aprobat pentru Merrill Lynch , insa ajutorul a fost amanat in asteptarea fuziunii cu Bank of America.- 40 miliarde dolari au fost investiti in cadrul asiguratorului American International Group.
- 20 miliarde dolari au fost investiti in Citigroup
- 19,4 miliarde dolari au fost acordati pentru sprijinirea industriei auto americane.Suma include un imprumut de 10,4 miliarde dolari pentru General Motors Corp, din care 1 miliard a fost acordat pentru ca General Motors sa isi ajute asociatul financiar GMAC sa se reorganizeze ca un holding bancar, un imprumut de 4 miliarde dolari pentru Chrysler LLC si o investitie directa de 5 miliarde dolari in GMAC.General Motors ar putea solicita un nou imprumut de 4 miliarde dolari in luna martie, insa suma ar urma sa provina din transa finala, de 350 miliarde dolari, a fondului de salvare.- 5 miliarde dolari au fost promisi pentru a acoperi posibilele pierderi in cadrul unui portofoliu de active ipotecare al Citigroup.- 20 miliarde dolari au fost promisi pentru a acoperi posibilele pierderi in cadrul unui program derulat de Federal Reserve, menit sa imbunatateasca accesul consumatorilor la credite.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1229 ori