Criza financiara actuala ar trebui sa fie mai putin grava decat cea din 1929

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 17:52
1808 citiri
Criza financiara actuala ar trebui sa fie mai putin grava decat cea din 1929

Laureatul Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz a estimat ca actuala criza financiara ar trebui sa fie mai putin grava decat cea din 1929, deoarece "azi avem instrumente" ca sa "evitam o Mare Criza", relateaza AFP. "Bineinteles ca ne putem insela, dar punctul de vedere general este ca dispunem azi de instrumentele necesare in materie de politica fiscala si monetara, ca sa evitam o Mare Criza", a declarat Stiglitz, pentru AFP.


Cu toate acestea, "cunostintele nu se transpun intotdeauna in practica", a atras atentia Stiglitz si a reamintit ca, in 1998, "Fondul Monetar International (FMI) stia cum sa impiedice Indonezia sa intre in recesiune economica, dar in realitate a luat masuri al caror rezultat a fost chiar recesiunea".


Criza creditelor s-a declansat in august 2007, pe segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc din SUA si a antrenat un "efect de domino" pe pietele financiare mondiale.


Oficialii bancii americane de investitii Lehman Brothers au anuntat ca vor ca aceasta sa intre sub incidenta regulilor aplicate institutiilor falimentare, insa acestea nu acopera operatiunile sale de brokeraj si alte unitati detinute, precum Neuberger Berman, potrivit Reuters.


Falimentul reprezinta sfarsitul acestei institutii, vechi de 158 de ani, care a reusit sa treaca peste cele doua razboaie mondiale sau colapsului fondului de investitii Long-Term Capital Management, insa nu a putut face fata crizei creditelor.


Banca de investitii Merrill Lynch va fi cumparata de Bank of America, iar JPMorgan Chase a incheiat, in iunie, preluarea bancii falimentare Bear Stearns.