Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresterea economica, incetinita de reglementarile bancare

Cresterea economica, incetinita de reglementarile bancare

Noile reglementari bancare care sunt introduse in intreaga lume ar putea incetini semnificativ cresterea economica si crearea de locuri de munca, potrivit unui raport publicat marti de Institutul pentru Finante Internationale (IFI), organizatie care reprezinta peste 400 de banci mari, potrivit Mediafax.

Productia economica ar putea fi cu 3,2% mai mica, in 2015, decat daca reguli precum standardele mai stricte privind capitalul nu ar fi introduse, potrivit organizatiei, transmite Reuters.

Introducerea de reglementari mai stricte va face ca noile locuri de munca create sa fie cu 7,5 milioane mai putine in perioada analizata, in tarile incluse in studiu.

Raportul se concentreaza pe Statele Unite, Uniunea Europeana, Japonia, Marea Britanie si Elvetia.

Analiza a fost efectuata in conditiile in care autoritatile de reglementare pun in practica, sau o vor face in curand, noi reguli importante, respinse de sectorul de profil.

Reprezentanti ai IFI au avertizat marti ca economiile mari ale lumii au inca probleme sa se refaca din criza, iar autoritatile de reglementare trebuie sa aiba grija sa nu mearga prea departe cu incercarile de a preveni alte crize financiare.

"Este extrem de important ca autoritatile de reglementare sa tina seama de impactul macroeconomic al masurilor aflate in discutie, precum si al celor deja adoptate", a declarat directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann.

Autoritatile de reglementare au respins un raport similar din 2010 al IFI, afirmand ca exagereaza impactul noilor regului si nu apreciaza suficient stabilitatea financiara mai mare pe care o pot asigura.

Bancile resping in special noile reguli internationale referitoare la capitalul marilor banci, pe care liderii economiilor dezvoltate si emergente din G20 urmeaza sa le aprobe in noiembrie.

Institutiile de credit sustin ca aceste regului vor creste costurile de finantare si implicit ale imprumuturilor acordate clientilor, afectand astfel economiile.


Potrivit noilor reguli referitoare la nivelul capitalului, cunoscute sub numele Basel III, bancile trebuie sa mentina raportul intre capital si activele ponderate in functie de risc la 7%.

Bancile de importanta sistemica, precum JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley si Wells Fargo, vor fi nevoite sa aiba o rezerva suplimentara de 2,5%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1297 ori