Bursele din Asia si Europa urca puternic pe fondul planului de salvare anuntat de SUA

Vineri, 19 Septembrie 2008, ora 13:54
668 citiri

Optimismul investitorilor de pe pietele asiatice de capital s-a revigorat, vineri, dupa ce investitorii au facut plasamente masive, in speranta ca guvernul american si bancile centrale principale pot sa puna capat crizei financiare mondiale, scrie Times Online.Eforturile marilor banci centrale din lume de a alimenta cu dolari sistemul financiar infometat de capital si de a pune capat turbulentelor au continuat, vineri, dupa ce banca centrala a Japoniei a injectat inca 3.000 de miliarde de yeni (15,5 miliarde lire sterline) in pietele financiare.


Euforia, ce a urmat unei cresteri cu 410 puncte la bursele americane dupa ce jucatorii si-au recastigat increderea, a urcat cotatia titlurilor listate pe piata din Shanghai cu 9,5% si a determinat o cumparare masiva la bursele din Hong Kong, Australia si Tokyo.


Valul de cumparare de pe aceste piete a fost "uimitor", spun brokerii citati de Times, dat fiind faptul ca riscul si panica inca domina pietele. Actiunile listate pe pietele coreene s-au scumpit cu 6%, iar cele din Taiwan, cu aproape 6%.


Promisiunile aparente create de sedintele de urgenta de la Washington si crearea posibila a unei barci de salvare pentru institutiile financiare ravasite din Statele Unite au servit la "deblocarea" neincrederii dintre banci, explica publicatia britanica.


"Intregul mecanism are inca nevoie de reparatii, dar ceea ce a inveselit atat de mult pietele azi a fost ideea ca inginerul-sef si-a deschis cutia cu instrumente", a spus un broker.


Actiunile firmelor europene s-au scumpit, vineri, pe seama interdictiei de patru luni impuse de Marea Britanie la vanzarea in lipsa ('short-selling') a unor titluri ale grupurilor financiare si a sperantei investitorilor ca guvernul american va interveni pentru redresarea pietelor, potrivit Reuters.


In schimburile matinale, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor titluri listate pe pietele europene a crescut cu 6%, la 1.126,93 puncte, dupa ce urcase pana la 1.129,72. Cu toate acestea, indicele FTSEurofirst 300 a coborat cu 3% in decursul acestei saptamani si cu 25% pe tot parcursul anului 2008.


Guvernul american si Federal Reserve, banca centrala americana, au deschis, joi noaptea, calea pentru o interventie dramatica menita sa curete creditele neperformante ce au subrezit bancile si au determinat criza creditelor.


Henry Paulson, secretarul american al trezoreriei, s-a intalnit cu Ben Bernanke, guvernatorul Federal Reserve, ca sa discute despre solutii posibile ale crizei financiare ce a aruncat in faliment, la inceputul saptamanii, a patra banca de investitii din lume, Lehman Brothers.


Pietele financiare americane se confrunta cu turbulente accentuate de la inceputul saptamanii, dupa ce Lehman Brothers, a patra banca de investitii din lume, a anuntat ca intra in faliment, iar Merrill Lynch, a treia banca mondiala de investitii, a fost preluata de Bank of America.


Cel mai mare grup de asigurari din lume, American International Group (AIG) a fost salvat de la faliment de banca centrala americana, Federal Reserve, care a preluat aproape 80% din actiunile AIG, pentru un imprumut de 85 de miliarde dolari.


Ca efect al problemelor, pietele internationale de capital au inregistrat scaderi semnficative, din Statele Unite si Marea Britanie, pana in Rusia si China.


Prabusirile institutiilor financiare survin la un an de la declansarea, in august 2007, a crizei creditelor de pe pietele internationale, ca urmare a problemelor de pe segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc din Statele Unite.