Bank of America: Romania nu ar rezista fara banii de la FMI

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 17:30
1568 citiri
Bank of America: Romania nu ar rezista fara banii de la FMI

Romania ar rezista numai doua trimestre cu banii pe care ii are prezent, daca ar ingheta acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) in urma unei crize politice, potrivit analistilor Bank of America-Merrill Lynch, informeaza The Money Channel, citat de NewsIn.

Astfel, potrivit expertilor Bank of America, daca o criza politica in genul alegerilor anticipate ar duce la inghetarea fluxului de bani de la institutiile internationale, guvernul ar avea rezerve financiare pentru a acoperi cheltuielile bugetare doar doua trimestre. Estimarea bancii tine cont de o rata de rostogolire de 40% a datoriei locale ajunsa la maturitate.

Pe de alta parte, prognozele institutiei americane arata ca noul acord cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International ar putea avea o valoare de 5 miliarde de euro. La acesti bani s-ar putea adauga 1-2 miliarde de euro din privatizari si 2-3 miliarde din emisiunile de eurobonduri.

Continuarea acordului cu FMI este o veste buna pentru Romania, spun expertii, si asta in conditiile in care mediul politic local va ramane relativ instabil si in acest an. Analistii Bank of America noteaza ca desfasurarea normala a actualului program de finantare cu FMI si incheierea unui nou acord reprezinta o ancora puternica pentru economia Romaniei, si asta mai ales in contextul crizei din zona euro.

Raportul Bank of America vine in contextul in care autoritatile romane vor incepe la sfarsitul lunii ianuarie negocierile pentru un nou acord de tip preventiv cu FMI. 

Discutiile se vor finaliza la sfarsitul primului trimestru din 2011. Reprezentantul tarii noastre la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat vineri ca noul acord cu Fondul Monetar International va permite Romaniei sa acceseze pana la 300% din cota ei de participare, respectiv 3,1 miliarde DST (aproximativ 3,6 miliarde euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#bank of america, #fmi, #acord, #gheorghe ialomitianu, #imprumut , #stiri Bank of America