Bancile din SUA fac mai putine concedieri

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 12:01
1332 citiri
Bancile din SUA fac mai putine concedieri

Avansul accelerat al ratei somajului de pe Wall Street da semne de temperare, insa expertii se feresc sa spuna ca o inversare a acestui fenomen este aproape, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Numarul locurilor de munca din sectorul financiar si cel imobiliar a scazut in mai, insa intr-un ritm mai temperat comparativ cu lunile precedente, asa cum arata datele statistice publicate vineri.

In sectorul financiar s-au pierdut 30.000 de slujbe, sub estimarile de 50.000 ale analistilor. Cifra se afla sub media lunilor anterioare, de 46.000.

Jumatate din locurile de munca pierdute in mai au legatura cu sectorul de creditare, ce include si cardurile de credit si finantarile pentru vanzari. Alte 10.800 de slujbe au fost eliminate din sectorul de brokeraj, urmate de alte 3.500 in sectorul asigurarilor.

Totusi, au fost create 600 de locuri de munca in sectorul de brokeraj ipotecar.

Sectorul imobiliar a aratat de asemenea semne de imbunatatire, dupa ce a pierdut doar 11.000 de locuri de munca in mai, comparativ cu 13.000 in aprilie.

Vestile privind o temperare a crizei ce a lovit SUA au fost primite bine de economisti, insa nu au fost surprinzatoare, deoarece erau asteptate de ceva vreme.

Un ultim semnal privind o revenire economica a fost aprobarea ca zece mari banci americane sa ramburseze un total de 68 miliarde dolari, din fondurile primite anul trecut.

"Cred ca somajul va continua sa se tempereze si va atinge un minim in al treilea trimestru", a spus Michelle Meyer, economist in cadrul Barclays Capital.

Totusi, o viitoare crestere a ratei somajului nu este exclusa, insa nu este clar daca aceste reduceri vor avea loc, in contextul in care bancile sunt foarte reticente in a da informatii exacte despre disponibilizarile efectuate.

De exemplu, Bank of America a anuntat in decembrie 2008 ca va disponibiliza 35.000 de angajati pana in 2011.

Totusi, un purtator de cuvant al bancii a refuzat sa dea o cifra exacta, cand a fost intrebat despre concedierile facute pana acum.

Citigroup a disponibilizat 63.000 de locuri de munca de la finele lui 2007, inclusiv 13.000 de slujbe in martie, dar un purtator de cuvant nu a vrut sa comenteze asupra a ceea ce s-a mai intamplat de atunci. Anumiti economisti nu sunt foarte optimisti privind viitorul angajarilor pe Wall Street, cel putin atat timp cat economia nu isi va reveni, scrie Reuters.

"Aceste tipuri de evenimente economice au de obicei forma literei U, perioada de nivel minim fiind de o durata mai lunga, si nu in forma de V, unde revenirea are lor foarte repede", a declarat un profesor de economie la Scoala Stern de Afaceri din cadrul Universitatii din New York, Larry White.

"Avem inca de asteptat o perioada buna. Insa foarte putini se asteapta la o revenire la salariile si primele obtinute inainte pe Wall Street, cel putin nu in viitorul apropiat, existand chiar si pareri conform carora acele vremuri au trecut pentru totdeauna", a adaugat acesta.

Agentii imobiliari sunt afectati de asemenea de lipsa de incredere, asteptandu-se la continurea ritmului de pierdere ale locurilor de munca in 2009 si 2010 in cadrul sectorului, avand im vedere numarul foarte mari de brokeri imobiliari activi pe piata.

"Ma astept la reduceri ale locurilor de munca in cadrul sectorului imobiliar de cel putin o suta de mii", a declarat Dave Liniger, co-fondator si presedinte al RE/MAX International, o agentie imobiliara globala.

Atunci cand sectorul imobiliar si financiar vor cunoaste o revenire, nivelul de educatie al celor interesati sa patrunda pe piata va fi mult mai ridicat decat in anii trecuti, sunt de parere agentiile de recrutare. New York City a pierdut 26.000 de slujbe in sectorul financiar incepand cu luna august 2007, conform economistului sef al orasului, Frank Braconi.

"Estimam ca pana la sfarsitul recesiunii vor mai fi pierdute inca cinci mii de slujbe in orasul New York", a declarat acesta. 

#banci, #criza, #fonduri, #somaj, #sua , #stiri Bank of America