Banca Washington Mutual, cel mai mare faliment din industria bancara americana

Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 10:00
1556 citiri
Banca Washington Mutual, cel mai mare faliment din industria bancara americana

Washington Mutual Inc a fost inchisa de guvernul Statelor Unite si activele sale au fost vandute JPMorgan Chase & Co pentru 1,9 miliarde dolari, in cadrul celui mai mare faliment al unei banci americane, conform Reuters.

Aceasta este ultima masura luata de autoritatile americane, in incercarea de a curata industria bancara, profund afectata de creditele ipotecare neperformante.


Washington Mutual, cea mai mare banca americana de economii si imprumuturi, a suferit pierderi enorme de pe urma crizei creditelor. "Din cauza lichiditatilor insuficiente pentru acoperirea obligatiilor financiare, WaMu nu isi  mai poate continua operatiunile", arata un comunicat al Office of Thrift Supervision, institutia ce supravegheaza activitatea bancilor de economii.


Banca are active de 307 miliarde dolari si depozite de 188 miliarde dolari. Ultimul faliment de acest gen a avut loc in 1984, cand Continental Illinois National Bank & Trust a fost nevoita sa isi inceteze activitatile.


JPMorgan va detine 5.410 de sucursale, dupa achizitia operatiunilor WaMu, precum si cea mai mare afacere cu carduri de credit, din Statele Unite.


Tranzactia vine pe fondul discutiilor de la Washington, in legatura cu planul de 700 miliarde dolari menit sa curete sistemul bancar american de toate creditele ipotecare neperfomante.


Falimentul WaMu vine dupa ce Fannie Mae si Freddie Mac au fost nationalizate, AIG a primit sprijin financiar din partea Federal Reserve, Lehman Brothers a fost inchisa si Merril Lynch a fost cumparata de Bank of America.