Banca americana Countrywide, acuzata de "frauda masiva"

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 11:31
1382 citiri
Banca americana Countrywide, acuzata de "frauda masiva"

Banca americana Countrywide, divizie a Bank of America Corp (BofA), a fost chemata in judecata de investitori care sustin ca au fost "victime ale unei fraude masive" dupa ce au investit in titluri constituite din pachete de credite ipotecare, transmite Reuters, conform Mediafax.

Actiunea a fost intentata luni la un tribunal din New York de catre 12 parti vatamate. Printre acestea se numara fondurile din grupul TIAA-CREF, New York Life Insurance si Dexia Holdings.

Potrivit plangerii, investitorii au cumparat, intre anii 2005 si 2007, pentru cateva sute de milioane de dolari, titluri de valoare constiuite din credite ipotecare promovate de Countrywide ca "investitii conservatoare, cu risc redus".

Investitorii sustin ca banca a facut reclama falsa instrumentelor financiare, supraevaluand gradul de siguranta oferit de acestea si ignorand legislatia privind subscrierea de valori mobiliare.

Astfel, se arata in plangere, ratingul de credit al celei mai mari parti a titlurilor cumparate a cazut de la "AAA" la "junk", provocand pierderi semnificative investitorilor.

Acestia cer atat plati compensatorii, cat si sanctionarea Countrywide.

Purtatoarea de cuvant a Bank of America, Shirley Norton, a declarat intr-un comunicat de presa ca banca va analiza acuzatiile, insa ca "la prima vedere se pare ca niste investitori mari, sofisticati, vor sa dea vina pe cineva pentru faptul ca recesiunea economica le-a devalorizat investitiile".

Printre partile acuzate se numara si fosti oficiali ai Countrywide, inclusiv fostul director general Angelo Mozilo, care a incheiat in octombrie o intelegere de 67,5 milioane de dolari cu Securities and Exchange Commission pentru a pune capat unei invstigatii de frauda in care era invinuit de informarea falsa a investitorilor.

Countrywide a fost ea mai mare banca de credite ipotecare din Statele Unite pana in 2008, cand a fost preluata de BofA.

#frauda, #banca americana, #countrywide , #stiri Bank of America