Americanii, dati afara din case de catre banci

Joi, 12 Martie 2009, ora 09:51
1820 citiri
Americanii, dati afara din case de catre banci

In ciuda faptului ca numarul executarilor silite ale ipotecilor imobiliare din Statele Unite a scazut in luna februarie, totusi numarul gospodariilor amenintate de aceasta posibilitate a crescut cu 30 de procente.

291.000 de locuinte au primit, in februarie, cel putin o notificare, ceea ce reprezinta o crestere cu 6 procente fata de luna anterioara, informeaza Associated Press.

Cresterea numarului citatiilor si avertizarilor se petrece simultan cu scaderea executarilor silite efective ca urmare a deciziei Fannie Mae si Fredddie Mac de a suspenda, dar si a deciziei marilor banci precum JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Citigroup si Bank of America de a actiona in conformitate cu planul presedintelui Obama pentru a limita criza executarilor silite.

Celor doua state americane care au contribuit cel mai puternic la numarul mare al executarilor silite - Florida si New York - li s-a interzis temporar definitivarea procedurilor.

Masurile sunt luate ca urmare a faptului existau in jur de 700.000 de locuinte executate silit si scoase la vanzare, in Statele Unite. Numarul ridicat al acestora trage in jos intreaga piata imobiliara care este, oricum, afectata de criza.

In acest context, administratia Obama intentioneaza sprijinirea a pana la 9 milioane de debitori ai bancilor prin refinantarea creditelor acestora si fixarea unor rate lunare mai mici, astfel incat sa poata ramane in locuintele respective.

Aceasta in conditiile in care aproape 12 procente dintre americanii cu ipoteci imobiliare - o cifra record de 5.4 milioane de proprietari - se gaseau, la sfarsitul anului trecut, fie in intarziere de plata a ratei de o luna, fie in executare silita. 74.000 de locuinte au fost executate de catre banci in februarie ceea ce a determinat continuarea scaderii preturilor la locuinte.

Nevada, Arizona, California si Florida sunt statele americane cu cea mai mare rata de executari silite. In Nevada o casa din 70 a primit o astfel de citatie.

Afectati de aceeasi criza ca si debitorii bancilor, miliardarii americani au ramas fara o parte din averi, informeaza revista Forbes. Locul celui mai bogat om al planetei a fost luat, din nou, de catre fondatorul Microsoft, Bill Gates, cu o avere estimata la 40 miliarde de dolari, urmat de Warren Buffet a carui avere a scazut la 37 miliarde de dolari.

Numarul miliardarilor, la nivel mondial, a scazut cu o treime anul trecut, de la 1125 la 793. "Vestea cea mai buna este faptul ca inca mai avem miliardari", glumea purtatorul de cuvant al Forbes intr-o conferinta de presa.

In ciuda faptului ca Bill Gates este din nou in fruntea clasamentului, averea sa - reprezentata in cea mai mare parte din actiuni la Microsoft - a scazut cu 18 miliarde in ultimul an.

Warren Buffet a pierdut, la randu-i, 25 de miliarde din capitalizarea de piata a companiei pe care o detine - Berkshire Hathaway - ramanand "doar" cu 37 de miliarde.

Americanii au ocupat 10 dintre cele 20 de locuri in topul clasamentului iar New York a inlocuit Moscova ca oras ce gazduieste cei mai multi miliardari. Londra este pe locul al doilea, inaintea Moscovei.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#americani, #bogati, #buffet, #case, #executari, #gates, #ipoteci, #plati, #silite , #stiri Bank of America