1,1 dolari/euro: un scenariu posibil

Joi, 20 Mai 2010, ora 23:40
1517 citiri
1,1 dolari/euro: un scenariu posibil

Euro va continua sa se deprecieze pe termen lung, posibil pana la 1,1 dolari pe unitate, ca urmare a crizei datoriilor din Europa, potrivit analistilor de la UBS, BNP Paribas si alte banci, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Pentru cele 16 state care folosesc moneda unica deprecierea euro nu este un factor negativ.

Continuarea declinului euro in urmatorii trei-patru ani va fi in favoarea exportatorilor europeni precum Germania, in conditiile in care vanzarile in strainatate vor compensa reducerea cheltuielilor guvernamentale si a consumului intern.

Astfel, exporturile americane, pe care presedintele Barack Obama vrea sa le dubleze in decurs de cinci ani, ar deveni mai putin competitive. 

"Deprecierea euro este o veste buna pentru regiune, in conditiile in care restul lumii se dezvolta", a declarat Charles Wyplosz, seful Centrului International pentru Studii Monetare si Bancare din Geneva. Wyplosz considera ca deprecierea monedei unice ar putea salva zona euro de o recesiune prelungita.

Analistul anticipeaza ca euro ar putea cobori la 1,1-1,2 dolari pe unitate, in conditiile in care moneda unica are suficient spatiu de depreciere, inainte de a intra pe un trend ascendent. Opinia sa este sustinuta si de analisti de la UBS, Danske Bank, Royal Bank of Scotland Group si Bank of America Merrill Lynch.

Un numar de 43 de analisti intervievati de Bloomberg anticipeaza ca euro va fi tranzactionat intre 1,15-1,26 dolari pe unitate pana la sfarsitul acestui an, in timp ce cei de la BNP Paribas considera ca moneda unica poate cobori sub paritate fata de dolar, in primul trimestru din 2011.

Euro a atins, miercuri, cel mai redus nivel din ultimii patru ani in raport cu dolarul, si este in scadere cu 14% de la inceputul acestui an, din cauza crizei din Grecia care a afectat increderea in moneda. 

#euro, #curs, #dolar, #depreciere , #stiri Bank of America