Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UBS depaseste Bank of America si devine lider in serviciile bancare private

UBS depaseste Bank of America si devine lider in serviciile bancare private


Banca elvetiana UBS a devenit cel mai mare administrator de averi la nivel mondial, cu active in administrare de 1.700 miliarde de dolari la finele anului trecut, in urcare cu aproape 10%, depasind grupul american Bank of America.

UBS a castigat teren datorita investitiilor efectuate de clienti pe pietele emergente, potrivit unui raport al companiei britanie de cercetare Scorpio Partnership, care a analizat situatia a peste 200 de societati de administrare a activelor, transmite Bloomberg.

La Bank of America, valoarea activelor in administrare a urcat anul trecut cu 5,9%, la 1.670 miliarde de dolari. Topul este continuat de bancile americane Wells Fargo si Morgan Stanley.

Industria de wealth management a crescut la nivel mondial cu 8,7% in 2012, la 18.500 miliarde de dolari, datorita majorarii puternice a fondurilor noi atrase si evolutiilor pozitive de pe pietele financiare. Indicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York a urcat anul trecut cu 13%, in timp ce MSCI Emerging Markets Index a avansat cu 15%.

"Cresterea puternica reprezinta o revenire pentru industria serviciilor bancare private, care nu a reusit, dupa criza financiara, sa mai atraga volume convingatoare de active de la clienti", potrivit raportului Scorpio Partnership.

Cele mai mari 20 de institutii de administrare a averii au inregistrat o crestere cu 11% a activelor si administreaza 76% din fondurile totale depozitate la nivelul industriei.

In pofida afacerilor in crestere, dinamica profiturilor companiilor de profil a incetinit din cauza majorarii costurilor operationale. Profitul a crescut in medie cu 9,8% anul trecut, fata de un avans de 12,3% in 2011.

Banco Santander, cea mai mare banca spaniola, a revenit in top 20 pentru prima data din 2010 dupa ce a inregistrat o crestere cu 66% a averilor in administrare datorita preluarii unei participatii la Banco Espanol de Credito/Banif.

Topul pentru anul 2013 s-ar putea schimba semnficativ datorita fuziunilor si achizitiilor din industrie. Grupul elvetian Julius Baer va prelua activitatile de wealth management ale Bank of America din afara SUA.

Credit Suisse, a doua mare banca elvetiana, a incheiat in martie un acord pentru preluarea operatiunilor de administrare a averilor ale Morgan Stanley in Marea Britanie, Itala si Dubai.

HSBC, cea mai mare banca europeana dupa capitalizarea de piata, vrea sa vanda o parte din activitatile de private banking din Elvetia, potrivit unor surse apropiate situatiei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1886 ori