Rezultatele la Q4 prefigureaza noi corectii la bursa

Luni, 16 Februarie 2009, ora 11:26
1586 citiri
Rezultatele la Q4 prefigureaza noi corectii la bursa

Aparent o veste buna, mai multe companii au anuntat pana acum profituri in 2008, unele chiar in crestere fata de anul anterior. La bursa a lipsit insa euforia.

Rezultatele preliminate pentru 2008 nu pot ascunde un trimestru 4 catastrofal pentru mai multi emitenti.Transelectrica a pierdut aproape 100 milioane lei in ultimele luni ale anului, pe fondul deprecierii leului si dobanzilor in crestere (este o companie destul de indatorata). Bancile listate au trebuit sa faca provizioane mari si au incetinit in ultimul trimestru al anului, la fel SIF Moldova care isi va lasa actionarii fara dividende in 2009 (compania nu a putut participa la majorarea de la capital de la Bancpost din lipsa de lichiditati). 

Antibiotice si-a redus cu doua treimi profitul raportat in 2007 iar Rompetrol Rafinare si-a adancit pierderile. Majoritatea emitentilor care au prezentat rezultate pana acum au pierderi la Q4. Ce inseamna asta din perspectiva cotatiilor?

Pai, un trimestru 4 catastrofic in 2009 nu poate fi urmat imediat de rezultate bune la Q 1,2,3 din 2009 (sau s-a terminat criza si n-am aflat noi?). Iar profituri mai mici in trimestrele viitoare inseamna PER-uri mai mari, dividende mai mici, depresii mai consitente pentru investitori. In definitiv, unul dinargumentele forte ale brokerilor in ultimele luni era “cumpara acum, nu te vei mai intalni cu preturile astea”.

Iar argumentul forte pentru achizitii era, dupa caz, fie maximul istoric (ar trebui sa va schimbati brokerul daca e chiar atat de grobian), fie multipli tentanti la care se tranzactioneaza acum actiunile (PER,P/BV “subdezvoltati”).

Scaderea profiturilor foarte mult,ori aparitia chiar a pierderilor pe finalul anului trecut demostreaza ca vom avea in curand PER-uri foarte mari la bursa (raport pret/profit pe actiune). Pe cine va mai incalzi ca actiunea sa se tranzactioneaza la 10-20% din pretul maxim din 2007 daca aceasta cotatie va include de 20-30 de ori profitul din ultimele 12 luni si va oferi promisiunea unor dividende de 1-2% din pretul actiunii?

Ma rog, mai sunt investitori cu apetit de colectionari, dar bursa nu e locul propice pentru asta. La bursa e bine sa intrati cand piata e pe trend de crestere confirmat, nu pentru ca actiunile sun ieftine sau au scazut mult. Altfel, riscati sa va blocati pe termen lung banii in asteptarea unor vremuri mai bune.

“Ce am putea face daca deja avem pierderi mari”? Nu e o decizie usoara. Depinde cat de mari sunt pierderile si ce prioritati aveti pe termen mediu. Daca nu dispuneti de lichiditati si va temeti ca ati putea avea nevoie de bani in curand e mai bine sa va disponibilizati o parte din sumele blocate in actiuni.

Ramaneti captiv pe societatile care nu au un grad mare de indatorare si care nu activeaza in domenii sensibile (financiar-bancar, imobiliar,meteriale constructii). Isi vor reveni mai greu decat restul emitentilor, chiar daca s-au corectat deja masiv (mai pomeneste cineva acum cu entuziasm de VUAN-ul SIF-urilor, listarea BCR, etc?) . Nimeni nu stie exact cand se va termina criza financiara si optimismul nefondat poate fi cel mai mare inamic in astfel de situatii.

Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
#antibiotice, #bancpost, #bursa, #bvb, #lichiditati, #lipsa, #trimestru , #stiri Bancpost