Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pe piata imobiliara, si ideile valoareaza milioane

Pe piata imobiliara, si ideile valoareaza milioane
Consultanta imobiliara este un domeniu din ce in ce mai rafinat, cu servicii existente doar pe pietele dezvoltate. Studiile de piata, evaluarile si administrarea de imobile sunt servicii care abia au intrat in Romania, dar care se dezvolta spectaculos.Si nu-i de mirare ca "infloresc" pe langa activitati imobiliare in esenta - agentii imobiliare, mai mici sau mai mari -, dar si pe langa alte tipuri de afaceri, precum cabinete de avocatura, banci sau companii de evaluare.
Cererea este mare si in continua crestere. De la marii investitori institutionali, care au nevoie de o oglinda in care sa priveasca, la intrarea pe o piata, pana la mici firme care isi investesc profitul in constructia de cladiri sau in terenuri.

O alta mare categorie de cereri vine din partea bancilor, care au nevoie de evaluarea activelor detinute prin gajuri si, mai nou, pentru a-si plasa o parte din bani. Banca greceasca EFG Eurobank (a treia ca marime in Grecia si care in Romania detine Bancpost) si-a infiintat o subsidiara, EFG Eurobank Property Services, ce se ocupa numai de servicii imobiliare. Acum, aceasta este prezenta si in Romania.

Punctul forte pe piata romaneasca il reprezinta evaluarile de imobile, si cel mai mare client este, asa cum era de asteptat, Bancpost SA. Totusi, compania lucreaza si pentru alti beneficiari.

Cererea cea mai mare, in Romania, o reprezinta evaluarile de proprietati. Compania Darian, care se ocupa de evaluari de toate tipurile, realizeaza 70% din cifra de afaceri din evaluari de proprietati si din studii de piata si de fezabilitate, pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare.

90% din serviciile de consultanta imobiliara oferite in general de o companie imobiliara lucrari de evaluare a proprietatilor imobiliare, in timp ce restul de 10% sunt studii de fezabilitate pentru dezvoltarea de proprietati sau pentru planuri de afaceri.

In contextul dezvoltarii pietei, cifra de afaceri a crescut spectaculos: un milion de euro in 2005 si peste 280.000 de euro numai in primele trei luni ale acestui an. Numarul clientilor a crescut de patru ori in 2006 in comparatie aceeasi perioada a anului trecut. Si marile agentii imobiliare din Bucuresti, care mai nou si-au schimbat titulatura in "firme de consultanta", castiga bani buni din alte servicii decat cele de brokeraj.

Majoritatea acestor firme au experienta internationala - Colliers, DTZ Echinox, Richard Ellis. In primele trei luni ale acestui an, Echinox a cunoscut o crestere lunara cu cate 30% a segmentului de evaluari de proprietati. In total, au fost evaluate proprietati in valoare de circa 120 milioane de euro.

Pentru moment, piata evaluarilor este intr-o mare dezvoltare, dar estimam ca, in curand, cea a serviciilor de administrare (property & asset management) va cunoaste o expansiune accelerata.


Deocamdata, aceasta piata a consultantei imobiliare este lipsita de transparenta si este greu de estimat valoarea sa totala, spun la unison specialistii. Dar, potrivit declaratiilor lui Adrian Crivii, numai piata evaluarilor de proprietati este estimata la sapte milioane de euro pentru anul trecut si la peste opt milioane de euro in acest an.

Studiile de piata si celelalte tipuri de consultanta, care dau valoare adaugata investitiilor in proprietati, mai vin cu o felie de cel putin 10% din piata evaluarilor, ceea ce inseamna ca, rotunjind, piata "sfaturilor" in imobiliar aduce cel putin noua milioane de euro in acest an.

O suma demna de luat in considerare, tinand cont de faptul ca se "hraneste" doar cu monitorizarea pietei imobiliare, nu cu vanzarea sau inchirierea de imobile propriu-zise, si ca este un segment de nisa.

Evaluarile imobiliare sunt destinate atat marilor investitori - banci, societati comerciale -, cat si persoanelor fizice care cumpara proprietati (in principal, atunci cand recurg la credite).

Evaluari ale pietei imobiliare, studiile de piata (acestea pot fi pe toata piata imobiliara, pe anumite segmente, pe tara, pe regiune sau pe un anumit oras sau o anumita zona dintr-o localitate) - sunt comandate de catre investitori
Studii de fezabilitate pentru proiecte imobiliare, analize "best use", pentru investitori, developeri si corporatii.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 985 ori