Mai este profitabila administrarea de fonduri mutuale?

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 08:17
1179 citiri
Mai este profitabila administrarea de fonduri mutuale?

Sa ne raportam la cea mai lovita categorie a pietei, fondurile de actiuni. Pe 30 noiembrie, activul net administrat de cele 11 fonduri ajungea la 93 milioane lei.

Corectiile care au lovit bursa in 2008 s-au reflectat si in valoarea sumelor administrate, in decembrie anul trecut SAI-urile din acest segment avand pe mana aproape 400 milioane lei. Avand in vedere ca indicele BET-C s-a depreciat cu doar 65%, rezulta ca scaderea activului nu a avut drept cauza numai reducerea valorii actiunilor (in plus, portofoliile includ si plasamente monetare in proportie de 10-40%), ci si o repliere a investitorilor pe cash.

Ponderea fondurilor de actiuni in familia fondurilor deschise a scazut la 10% de la 42% in decembrie 2007. Reducerea numarului fondurilor de actiuni de la 14 la 11 a contat mai putin, fondurile care au migrat spre un profil diversificat sau au fuzionat cu altele (vezi Premio) fiind totusi de dimensiuni reduse.

La 100 milioane lei, comisionul lunar de administrare este, in medie de 0,3%. Asta inseamna un venit de 300.000 lei care ar trebui sa fie impartit in 11. Numai ca, una e sa ai sub administrare active de 25 sau 23 milioane lei (precum la Raiffeisen Prosper sau BT Maxim) si alta sa gestionezi doar 1 milion lei (Investica Altius).

De la 73-75.000 lei lunar, la 3.000 lei distanta e apreciabila. Cu 3.000 lei cu greu se poate acoperi salariul unui analist, chiria spatiului si…imprimanta. Bine, nici cu 75.000 lei lunar nu se traieste usor, poate daca administratorii de fond se autopedepsesc pentru rezultatele proaste si se multumesc cu salariul minim pe economie.


Sa trecem acum la parohia fondurilor diversificate. Reducerea activului net a fost de 39% in primele 11 luni (206 milioane lei reprezinta sumele gestionate in prezent). Numarul fondurilor a crescut de la 15 la 18 dar cel al investitorilor a scazut de la 51.000 la 49.000. Aici corectiile au fost totusi mai mici, dar si ponderea actiunilor era mai redusa.

Cel mai bine mobilate fonduri in materie de active administrate sunt BCR Dinamic (31 milioane lei) si Bancpost Active (28 milioane lei). Cum comisioanele de administrare sunt comparabile sau chiar mai reduse in aceste cazuri, nu se poate vorbi nici aici de un trai comod din comisioane (cel mai mic fond, Capital Plus-6 milioane lei, are in mod sigur probleme in a-si acoperi cheltuielile de functionare).


Ne-am referit in special la fondurile diversificate si de actiuni pentru ca acestea erau vedetele anului trecut in industria de profil. Intre timp, scaderea bursei a adus la rampa fondurile de obligatiuni (randamentele depasesc depozitele la termen).

Din fericire, societatile de administrare au cel putin 2 fonduri in portofoliu, cu profil diferit si se intalnesc frecvent familii de 3-4 fonduri administrate. Comisioanele de administrare se aduna, iar cheltuielile fixe pot fi impartite.

Chiar si in aceste conditii, nu este nici o afaceree sa ai actiuni intr-un SAI in acest moment, profiturile tinzand spre zero in cele mai fericite cazuri.  Se putea insa si mai rau, multe societati de brokeraj trecand deja la concedieri masive.