Investitorii romani au parte de reduceri

Marti, 02 Iunie 2009, ora 09:49
1310 citiri
Investitorii romani au parte de reduceri

Costurile de decontare ale investitorilor romani pentru tranzactiile cu instrumente financiare straine vor fi de 3-4 ori mai mici, in urma interconectarii Depozitarului Central cu institutiile similare din Europa, a declarat Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului, precizeaza NewsIn.

"Estimam costuri de trei-patru ori mai mici fata de cheltuielile pe care le au in prezent investitorii romani ca sa deconteze actiuni cu instrumente internationale. Este un intreg lant pe care un investitor trebuie sa mearga in acest moment pentru decontarea acestor instrumente si de aceea sunt si costurile mai mari", a explicat, pentru NewsIn, Adriana Tanasoiu.

"Investitorii vor veni direct la Depozitar si, in conditiile in care noi avem legatura cu depozitarul respectivelor instrumente straine, costurile vor scadea simtitor", a adaugat directorul Depozitarului Central.

La sfarsitul lunii aprilie, Depozitarul Central a anuntat ca legatura cu Clearstream Banking Luxembourg a devenit operationala si in acest fel investitorii romani vor putea folosi pentru decontarea tranzactiilor cu euroobligatiuni aceeasi legatura pe care o utilizeaza pentru decontarea operatiunilor efectuate pe Bursa de Valori Bucuresti.

De asemenea, Depozitarul Central se pregateste si pentru decontarea tranzactiilor extrabursiere (OTC - over the counter) cu instrumente financiare cu venit fix (titluri de stat), eurobond-uri, dar si actiuni ale unor companii straine.

In prezent, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este actionarul majoritar al Depozitarului Central, cu o detinere de 51% din actiuni, iar printre actionarii mai mici se numara fondul de investitii RAEF, care controleaza 1,76% din titluri, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si mai multe banci precum BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, Bancpost si ATEbank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#actiuni, #instrumente, #jucatori, #depozitar, #investitori, #financiar, #costuri , #stiri Bancpost