Fondurile si-au sporit activele la 1,6 miliarde de lei

Luni, 06 Iulie 2009, ora 17:50
1362 citiri
Fondurile si-au sporit activele la 1,6 miliarde de lei

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,57 miliarde lei (374,06 milioane euro) la sfarsitul lui iunie, in crestere cu 9,49% fata de luna anterioara, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP),informeaza Newsin.

La sfarsitul lunii mai, fondurile de pe pilonul II aveau active nete de 1,44 miliarde lei (343,95 milioane euro).

Cele 13 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui iunie, 4.358.578 de participanti de la care incasau contributii, cu 33.484 mai multi decat in mai.

Cea mai mare crestere a activelor - de 20,83% - a fost inregistrata in iunie de fondul administrat de Eureko, iar avansul cel mai scazut a fost inregistrat de fondul Omniforte, cu 8,02%.

Fondul ING continua sa controleze peste o treime (39%) din piata pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 613,44 milioane lei la finalul lui iunie.

Comisia de Supravehere a Sistemului de pensii Private (CSSPP) a anuntat pe 3 iunie ca a autorizat deficitiv fuziunea intre fondurile gestionate de Bancpost (fond absorbit) si Eureko (fond absorbant).

In urma fuziunii dintre fondurile administrate de Eureko si Bancpost, pe pilonul II au ramas 13 jucatori.

In prezent este in curs un alt proces de fuziune, intre fondul administrat de BCR Fond de Pensii si fondul de pensii Omniforte, gestionat de Omniasig Pensii.

Bugetul pe 2009 a blocat nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.

Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

#fonduri, #pensie privata, #pensii obligatorii, #fuziune, #buget , #stiri Bancpost