BEI a aprobat creditul de 20 milioane euro pentru Bancpost

Vineri, 03 Noiembrie 2006, ora 11:59
1004 citiri

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a aprobat imprumutul de 20 de milioane de euro pentru Bancpost, destinat finantarii de proiecte de investitii ale unor companii mici si mijlocii precum si ale autoritatilor locale din Romania.Imprumutul va servi la cofinantarea proiectelor municipale mici si mijlocii, in domenii precum energia si conservarea energiei, protectia mediului, infrastructura in domeniul sanatatii, educatie, modernizari urbane si constructie de locuinte sociale.

Alte proiecte care vor beneficia de finantare vor fi cele din domeniul turismului si serviciilor, ca si cele pentru dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere.

Fondurile furnizate de BEI vor permite Bancpost sa finanteze proiecte ale companiilor mici si mijlocii si municipalitati, al caror acces la finantare este inca limitat.

Imprumuturile globale ale BEI reprezinta un instrument financiar prin intermediul caruia sunt acordate finantari pe termen lung unor proiecte realizate de obicei de companiile mici si mijlocii si municipalitati.

Acestea sunt credite speciale catre banci partenere din anumite tari si servesc la finantarea unor proiecte ale firmelor mici si mijlocii si ale municipalitatilor, care implica investitii cuprinse intre 40.000 de euro si 25 de milioane de euro.

Dupa 1990, BEI a oferit bancilor partenere din Romania imprumuturi in valoare totala de 220 milioane euro. Imprumutul actual este primul de care beneficiaza Bancpost si va creste la sapte numarul bancilor partenere ale BEI in Romania.

O parte a imprumutului va sustine proiectele municipalitatilor, care vor beneficia de Facilitatea de Finantare Municipala, subventionata prin granturi UE, in cadrul Programului Phare. Granturile pentru municipalitati se pot ridica pana la 5% din imprumutul total, pentru a promova investitii legate de constructii, modernizarea sau refacerea infrastructurii.

Imprumuturile totale acordate Romaniei de catre BEI dupa anul 1990 se ridica la 4,4 miliarde euro.

Mediafax