Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCR, Bancpost si ING vor sa devina banci depozitare de pensii private

BCR, Bancpost si ING vor sa devina banci depozitare de pensii private

BCR, Bancpost si ING, isi vor depune saptamana viitoare documentatia pentru autorizarea ca banci depozitare de fonduri de pensii private facultative, a declarat, vineri, pentru NewsIn, presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

Pana in prezent, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat o singura banca depozitara pentru pilonul trei si anume BRD SocGen.

"Doua companii de consultanta, Deloitte si Price Waterhouse Coopers vor depune documentatia la Comisie, tot saptamana viitoare, pentru a fi autorizati ca auditori pe piata fondurilor de pensii private facultative", a mai spus Oancea.

Bancilor care vor functiona ca depozitari de active de fonduri de pensii private le va fi interzis sa acorde credite administratorilor acelor fonduri de pensii private ai caror depozitari sunt, se stipuleaza intr-un proiect de norma al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Actionarii, angajatii sau membrii organelor de conducere ale bancii depozitare nu pot fi actionari, angajati sau membri ai consiliului de administratie ai administratorului fondului de pensii facultative ale carui active le pastreaza, se mai spune in proiectul de norma privind activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii facultative, publicat pe site-ul CSSPP.

"Este interzis depozitarului sa transfere, sa gajeze, sa garanteze in orice mod sau sa dispuna, in orice alt fel, de instrumentele financiare sau de sumele de bani incredintate spre pastrare in numele fondului, cu exceptia cazului in care exista instructiuni corespunzatoare si numai in beneficiul participantilor", precizeaza proiectul de norma elaborat de CSSPP.

In vederea obtinerii avizului CSSPP, ca depozitar de active de fonduri de pensii facultative, institutia de credit trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: obiectul de activitate autorizat de Banca Nationala a Romaniei sa cuprinda activitati de depozitare a activelor financiare ale fondurilor de investitii; sa nu se afle in procedura de supraveghere speciala sau administrare speciala; sa dispuna de capacitati profesionale, echipamente si capacitati tehnice necesare pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii de depozitare; sa asigure pastrarea in conditii de siguranta a tuturor activelor fondurilor de pensii facultative si un control permanent, din punct de vedere al respectarii legalitatii, asupra operatiunilor societatilor de administrare care actioneaza in numele fondurilor de pensii administrate; sa dispuna de proceduri de securitate, control si asigurare a activelor fondurilor de pensii facultative, se mai mentioneaza in proiectul de norma.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 942 ori