Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancpost nu mai da credite prin sucursale

Bancpost nu mai da credite prin sucursale

Sucursalele Bancpost nu mai sunt autorizate sa aprobe credite nici de 1.000 de euro, dupa implementarea noului sistem de scoring si de aprobare a dosarelor de credit  care este centralizat, afirma Theodor Karakasis, vicepresedintele diviziei internationale a grupului elen EFG Eurobank, actionarul majoritar al bancii.

"Am centralizat integral decizia de acordare a unui credit, chiar si in cazul sumelor mici. Aici era slabiciunea noastra insa acum, pe baza sistemului de scoring din back office, nu mai avem probleme", a declarat Karakasis, potrivit Ziarului Financiar.

Oficialul Eurobank afirma ca au crescut  creditele neperformante din bilantul Bancpost , in special din cazuza cresterii succesive a dobanzilor si a deprecierii accelerate a leului, insa nu considera ca evolutia este "alarmanta".

"Intr-adevar, este o situatie de criza si in Romania, insa daca suntem constienti de ea si actionam in consecinta, cred ca o putem tine sub control. In Romania inca este multa negare in legatura cu criza, iar acest fapt este cel mai rau", spune Karakasis.


El a mai declarat ca Bancpost-ul ar putea fi intarit prin majorarea capitalului social al bancii cu 214 mil. lei (circa 50 mil. euro la cursul actual). "Ma astept ca toti actionarii Bancpost sa sustina propunerea de majorare a capitalului. Oricum EFG Eurobank o va face, ramane de vazut cat vor putea subscrie si SIF-urile. Eventualele actiuni noi ramase nesubscrise vor fi repartizate proportional actionarilor care subscriu."


Karakasis spune ca aceasta majorare de capital va ajuta Bancpost sa continue creditarea. "Avem resurse pentru a continua sa dam credite, insa in conditii de prudenta sporita."


Ramane de vazut daca cele patru SIF-uri care cumuleaza peste 20% din actiunile Bancpost - SIF Oltenia, SIF Transilvania, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova - vor dispune de lichiditatile necesare pentru a participa la majorarea capitalului social al bancii. La inceputul lunii, SIF Oltenia si SIF Transilvania exprimasera rezerve din cauza diminuarii lichiditatilor. Grupul elen EFG Eurobank detine 77,56% din capitalul Bancpost, eventuala neparticipare a unei SIF permitandu-i sa-si intareasca pozitia majoritara.


Tot astazi, actionarii urmeaza sa modifice statutul bancii astfel incat Mihai Bogza, actualul presedinte al Consiliului de Administratie, sa poata cumula functia cu cea de presedinte executiv dupa incetarea contractului cu Manuela Plapcianu.


Sursa: Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2282 ori