Bancpost: economia in 2011, evolutie ca in 2010

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 22:52
3262 citiri
Bancpost: economia in 2011, evolutie ca in 2010

Economia va avea in 2011 o evolutie similara celei din acest an, iar PIB-ul va varia intre -1% si plus 1%, dinamica semnificativ sub potential, considera economistul sef al Bancpost, Dan Bucsa, potrivit Mediafax. 

Potrivit economistului sef al Bancpost, la un nivel constant al investitiilor straine directe, potentialul de crestere al economiei romanesti nu ar depasi 3%.

In primele opt luni din 2010, investitiile straine directe au insumat 1,95 miliarde euro, comparativ cu 3,05 miliarde euro in perioada similara din 2009, din care participatiile la capital au insumat 1,273 miliarde euro, iar creditele intra grup 683 milioane euro.

Analistul Bancpost se asteapta ca investitiile straine directe sa nu creasca semnificativ in 2011.

Bucsa anticipeaza pentru anul viitor investitii straine directe de aproximativ 4 miliarde de euro, sustinute incepand din cel de-al doilea semestru de fondurile din partea bancilor mama, care vor reincepe sa trimita bani sucursalelor din Romania.

Un nivel al investitiilor straine directe de 6 miliarde de euro ar face ca PIB-ul potential sa urce spre 4%. In opinia lui Bucsa, accesarea fondurilor UE a fost mult sub asteptari, una dintre cauze fiind concentrare pe acelasi tip de proiecte, in aceeasi industrie, in aceeasi regiune, ca de exemplu procesare in domeniul agri-business.

Un alt risc de piata care a incetinit absorbtia se refera la posibilitatea consumatorilor de a achita factura la utilitati, precum si riscurile sub forma unor probleme de cash-flow (in cazul tarifelor de utilitati reglementate).

Bucsa crede ca institutiile finaciare internationale (BERD, BEI, etc) trebuie invitate sa fie parte in orice proiect de infrastructura de mari dimensiuni, pentru ca mai multi participanti inseamna acumulare de beneficii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#bancpost, #economie, #pib, #evolutie , #stiri Bancpost