Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile vor oferi conditii mai relaxate clientilor de calitate buna

Bancile vor oferi conditii mai relaxate clientilor de calitate buna

Avansul solicitat de banci pentru creditele ipotecare va inregistra o scadere ca medie pe sistem, desi bancile mari vor fi mai prudente, atat gradul de indatorare, cat si contributia imprumutatului urmand sa oscileze, cel mai probabil, in functie de calitatea clientului, apreciaza bancherii.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, vineri, sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul creditelor ipotecare si a garantiilor de 30% pentru creditele de consum.

De asemenea, BNR a modificat modul de calcul al limitelor de indatorare pentru populatie, urmand ca fiecare banca sa stabileasca norme interne de expunere fata de clientii persoane fizice, care vor fi aprobate de Directia Supraveghere a bancii centrale, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit.

"Avansul pentru creditele ipotecare va fi stabilit diferentiat, in functie de conditiile creditului si calitatea clientului", a opinat presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

Diferentierea avansurilor este anticipata si de presedintele BCR, Nicolae Danila, in opinia caruia va exista o separare intre creditul ipotecar de masa, pentru clientii cu venituri mici si medii, si imprumuturile pentru locuinte mai scumpe.

"In urmatoarea perioada va fi mult mai important activul ipotecat, va conta daca este vorba despre cumpararea sau construirea unei case noi, sau valoroase", a adaugat Danila.

Mult mai prudent s-a aratat presedintele HVB Tiriac, Dan Pascariu, care a atras atentia ca este posibil ca piata imobiliara sa se apropie chiar de un "bubble" (crestere excesiva a preturilor, urmata de o prabusire brusca - n.r).

"Cred ca bancile de top vor actiona cu multa prundeta, desi concurenta va fi intensa. Ramane de vazut, dar nu trebuie neglijat ca pe piata imobiliara s-ar putea produce si o prabusire a preturilor", a explicat seful HVB Tiriac.

Eventualele miscari din piata vor fi realizate treptat, considera presedintele CEC, Eugen Radulescu, care a afirmat, la randul sau, ca este necesara prudenta din partea bancilor in perioada urmatoare.

"Avansul ar putea sa scada, iar gradul de indatorare sa creasca, insa miscarile nu cred ca vor fi abrupte. Mi se pare caraghios ca un client care are un venit de 2.000 de euro sa aiba o rata de numai 35% din venit. Clientul poate sa aiba o rata mai mare fara sa puna in pericol banca sau pe el", a declarat Radulescu.

Perspectiva privind modificarea conditiilor la creditele de consum difera de la un bacher la altul.

Nicolae Danila opineaza ca in dorinta de a creste volumul finantarilor, bancile vor incerca o cat mai mare standardizare a acestor produse si introducerea unor sisteme de scoring.

Astfel, bancile ar putea sa nu renunte la garantiile sub forma de asigurari, care vor permite o flexibilitate mai ridicata a produselor oferite.

Prepsedintele BCR a precizat, insa, ca un sistem de scoring performant va putea oferi conditii diferentiate, in functie de calitatea clientului.

HVB Tiriac nu va opera o relaxare imediata a conditiilor, spune Dan Pascariu, aratand ca bancile nu trebuie sa scape din vedere riscul de credit, desi mai disipat in cazul finantarilor pentru consum.

Presedintele Bancpost intrevede insa o competitie mai acerba si crede ca o serie de banci vor elimina obligativitatea politelor de asigurare, desi aceasta situatie va determina o crestere a marjei de risc de credit.

"Un risc mai mare presupune un capital suplimentar, dar bancile au rezerve, cel putin pana anul viitor, cand se va trece la Basel II, pentru ca de la 1 ianuarie 2007 limita de solvabilitate a coborat de la 12% la 8%", a explicat Bogza.

Noile prevederi ale BNR ar putea avea ca efect cresterea concurentei in sectorul bancar, dar si majorarea ponderii creditelor neperformante, apreciaza Eugen Radulescu.

"Cresterea acestei ponderi va fi suportabila insa, pentru ca va fi acoperita din venituri suplimentare, in afara cazurilor in care bancile si-ar putea asuma riscuri necontrolabile", a adaugat oficialul CEC.

In privinta gradului de indatorare, bancherii au fost mult mai rezervati, dar parerile converg spre ideea ca imprumutatii cu venituri ridicate vor fi avantajati.

Miscarile din piata vor fi rezultatul concurentei, dar si al relegementarilor ulterioare ale BNR, care va stabili criteriile de aprobare a normelor, in functie da profilul de risc al fiecari institutii de credit.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 854 ori