Bancile elene strang randurile in sud-estul Europei. Se anunta fuziuni de criza

Luni, 03 August 2015, ora 15:12
3495 citiri
Bancile elene strang randurile in sud-estul Europei. Se anunta fuziuni de criza
Foto: Wikimedia

Loviti de criza financiara din tara lor, bancherii eleni cauta sa isi consolideze afacerile macar in zonele din imediata apropiere a Greciei. Bulgaria este tara care da tonul la fuziuni ale sucursalelor de banci din Grecia.

Ultimul zvon analizat atat in presa elena, cat si in cea de la Sofia vizeaza o fuziune a NBG (National Bank of Greece) cu Piraeus sub denumirea noua de Banca Unita a Bulgariei, cu NBG in pozitie de actionar majoritar, anunta agentia Novinite.

Regrupare in piete

Cele doua institutii bancare au refuzat sa comenteze deocamdata informatia, dar, in cazul in care aceasta fuziune se va realiza, Bulgaria ar putea deveni prima tara sud-est europeana in care se constata o reasezare in piata a subsidiarelor din sistemul bancar elen.

La jumatatea lunii trecute, Postbank, o subsidiara din Bulgaria a grupului elen Eurobank, a anuntat ca intentioneaza sa preia sucursala locala Alpha Bank.

Bancile grecesti controleaza aproximativ 20% din activele bancare din Bulgaria, o eventuala absorbtie a bancilor Alpha si Piraeus urmand sa lase pe piata din tara vecina doar doi exponenti ai sistemului bancar elen: Eurobank si NBG.

Sub presiune

Cotidianul elen Kathimerini a precizat ca, in cadrul negocierilor cu Comisia Europeana, bancherilor din Grecia li s-a recomandat sa se concentreze in urmatorii ani pe piata interna, evitand expunerea pe alte piete.

Cu toate acestea, bancile elene spera sa isi conserve pozitia obtinuta pe pietele din Bulgaria, Romania, Serbia, Macedonia si Albania, fuziunea fiind una dintre metode.

Pentru moment, bancile elene din tara noastra nu isi pun probleme legate de eventuale fuziuni, economia din Romania dand in continuare semnale de crestere.

In schimb, acest lucru se va intalni pe pietele unde teama de contagiune i-a facut pe localnici sa isi retraga economiile detinute in sucursale ale bancilor elene, Bulgaria fiind un bun exemplu in acest sens.

#fuziuni banci elene, #sector bancar Bulgaria, #expunere banci grecia , #Sucursale banci