Unde ajunge cursul valutar, daca Grecia paraseste zona euro

Vineri, 25 Mai 2012, ora 13:50
5131 citiri
Unde ajunge cursul valutar, daca Grecia paraseste zona euro

Deprecierea masiva a leului din ultima saptamana, pusa pe seama incertitudinii in ceea ce priveste viitorul Greciei, ridica mari semne de intrebare in privinta cursului valutar.

Majoritatea prognozelor cursului de schimb, realizate de analistii financiari nu includ si posibilitatea iesirii Greciei din zona euro, un scenariu tot mai probabil, care ar putea sa devina realitate chiar in cursul lunii iunie.

Doar in luna mai, moneda nationala s-a devalorizat in raport cu euro cu 0,0692 lei, de la un curs de 4,3970 lei/euro in ultima zi a lunii aprilie, la 4,4662 lei/euro - cursul de referinta de joi.

Principalele cauze ale deprecierii monedei nationale, dar si a celorlalte monede din regiune sunt vestile rele care vin din zona euro, dupa esecul alegerilor din Grecia. Nici summitul UE nu a reusit sa calmeze prea mult spiritele, o decizie finala in ceea ce priveste soarta Greciei urmand sa fie luata dupa alegerile parlamentare din luna iunie

Astfel, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete, chiar daca BNR foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima, potrivit consilierului BNR, Adrian Vasilescu:

"Opinia publica fiind inflamata, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete. Pe buna dreptate numerosi analisti au precizat ca, in aceste imprejurari, eforturile de temperare facute de bancile centrale, oricat de mari ar fi, nu pot avea decat efecte limitate.

Banca Nationala a Romaniei, care monitorizeaza cu mare atentie evenimentele, foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima", a declarat Adrian Vasilescu pentru Ziare.com.

Prognozele mediului bancar

Mediul bancar estimeaza ca leul va incheia anul cu un curs de 4,4 - 4,5 in raport cu euro, in conditiile in care prognozele nici macar nu au luat in considerare posibilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro in 2012:

"Noi prognozam un curs de 4,50 lei/euro, iar pentru dolar 3,91 lei/euro. Prognozele pe care le avem sunt construite in jurul ideii ca Grecia nu va parasi zona euro", a declarat Vlad Muscalu, economist-sef ING Bank, pentru Business24.

O prognoza mai optimista vine din partea Volksbank, in ciuda corecturilor.

"De curand, ne-am modificat in sus asteptarile la 4,40 lei/euro. Cred ca se va lua o decizie in luna iunie si pana la sfarsitul anului ar putea sa existe o usoara corectie pe leu, sa se recupereze din pierderile in fata euro. Insa evolutia cursului de schimb depinde si de deciziile pe care le ia BNR si de nivelul pe care doreste sa il apere. Este destul de posibil sa se ajunga la 4,5, insa mai sus de aici, e greu de estimat", a declarat Melania Hancila, economist-sef Volksbank, pentru Business24.

Melania Hancila explica faptul ca BNR doreste ca evolutia cursului sa fie destul de apropiata de cursul de echilibru, astfel incat o eventuala intrare a Greciei in default, nu ar schimba fundamentele economice romanesti. Asadar, este posibil ca BNR sa nu lase sa se deprecieze leul doar pe fondul acestui eveniment.

"Nici nu sunt foarte convinsa ca iesirea Greciei din zona euro ar avea un impact foarte puternic asupra leului. Este clar ca trebuie sa se faca ceva, ori sa se hotarasca ca accepta consolidarea fiscala si reducerea economiei gri, ori sa intre in default", a spus Hancila.

Economistul-sef al Volksbank apreciaza ca cel mai rau scenariu este cel pe care il traim in prezent, si anume acela in care Grecia nici nu imbratiseaza o disciplina fiscala mai riguroasa si nici nu iese din zona euro.

Pe de alta parte, analistul financiar Aurelian Dochia considera ca, in cazul in care Grecia paraseste zona euro in luna iunie, leul va suferi anumite socuri chiar in perioada premergatoare acestui demers, deci in saptamanile care urmeaza:

"Daca scenariul parasirii se contureaza mai clar, cursul va reactiona mai repede deoarece pietele reactioneaza rapid, chiar inainte ca evenimentele sa se intample. Asadar, s-ar putea ca socul pe curs sa vina mai repede decat iesirea propriu-zisa a Greciei", a explicat Aurelian Dochia.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat vineri un curs de referinta de 4,464 lei/euro, cu 0,04% mai mic fata de sedinta precedenta, iar dolarul american a scazut in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,5492 lei/dolar.

#prognoza curs valutar 2012, #curs leu euro 2012, #curs valutar Grecia , #Curs valutar