Prognoze curs valutar. Cand va recupera leul devalorizarea din luna ianuarie

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 12:22
3329 citiri
Prognoze curs valutar. Cand va recupera leul devalorizarea din luna ianuarie

Depreciere leului din primele zile ale anului, coroborata si de reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75% pe an de la 4%, nu reprezinta un motiv de ingrijorare, potrivit analistilor.

Acestia argumenteaza ca inceputul lui ianuarie este intodeauna dificil din cauza stagnarii consumului si a lipsei de comenzi in industrie.

"Inceputul de an este intotdeauna foarte complicat in Romania, pentru ca sfarsitul anului precedent inseamna o crestere importanta a consumului si a tot ceea ce inseamna rezerve pe care populatia le-a acumulat. Ianuarie este o perioada moarta", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.

Daca de la inceputul acestui an si pana in prezent, moneda nationala a consemnat o depreciere de 6 bani in raport cu moneda europeana, pentru urmatoarea perioada analistii estimeaza ca va mai avea loc o depreciere spectaculoasa, chiar daca reducerea dobanzii de referinta este urmata de cateva turbulente pe piata valutara.

"Reducerea dobanzii de referinta, duce in general la o depreciere a monedei nationale. In prima etapa, insa mi se parea ca leul a rezistat bine. Ma asteptam la o depreciere si mai mare" sustine analistul.

"Sa lasam cursul sa-si faca datoria pentru ca el are un rol economic", este si indemnul guvernatorului BNR.

Cand se va stabiliza cursul valutar

Analistii economici nu se arata ingrijorati de aceasta depreciere a leului din ultimele zile, chiar daca lucrurile se complica la nivel intern, ca urmare a faptului ca ratele la creditele restante cresc.

"Nu sunt ingrijoart de aceasta depreciere. Nu este una foarte mare, insa ea ajuta exportul. Sigur ca la nivel intern lucrurile se complica pentru ca ratele la creditele restante cresc, dar suntem inca intr-o perioada foarte buna in care recolta din anul precedent a redus importul de produse alimentare. Deci aceasta scadere a leului nu contribuie intr-o masura farte spectaculoasa la cresterea preturilor la alimente prin import", afirma Cosea.

Deprecierea leului are insa efect negativ asupra celor care au credite, dar analistul spera sa simuleze putin exporturile.

"Va fi foarte complicat pentru ca pe perioada de iarna noi importam si multe produse agricole, deci preturile vor creste la produsele alimetare si prin urmare vor creste si ratele la credite. Trebuie sa alegem. Vrem o dezvoltare economica prin deprecierea leului sau vrem o temporare a presiunii sociale prin mentinerea leului la un nivel la care nu afecteaza catastrofal nici creditele, dar nici preturile la alimente" completeaza Mircea Cosea.

In ceea ce priveste stabilizarea cursului valutar, acesta da asigurari ca nu va exista o depreciere spectaculoasa in urmatoarele zile, considerand ca "se va stabiliza pentru o perioada de vreo 30-40 de zile, iar dupa aceasta perioada va incepe sa isi revina incet, incet".

"Nu stiu insa daca nu vor aparea lucruri care sa nu fie cunoscute de dinainte. Cine stie ce evenimente pot aparea care pot deregla din nou. Sa vedem ce se va intampla si cu situatia politica care este din ce in mai instabila. Orice dereglare a raportului in alianta de guvernare va avea pana la urma o influenta asupra leului. In prezent eu cred ca nu are, dar va avea in viitor pentru ca se apropie alegerile iar piata va incerca sa afle ce se intampla. Neputand sa afle pana la alegeri, va fi f prudenta ceea ce nu va favoriza o apreciere importanta a leului" concluzioneaza analistul.

In ceea ce priveste deprecierea din primele zile ale anului, acesta nu vede cauze politice pentru ca "Romania nu este in centrul lumii, astfel incat pe piata internationala sa se regleze situatia in functie de certurile dintre Ponta si Basescu".

#curs valutar, #depreciere leu, #evolutie curs leu euro, #apreciere euro , #Curs valutar