Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prognoze curs valutar 2013: Coface estimeaza 4,5 lei/euro in vara

Prognoze curs valutar 2013: Coface estimeaza 4,5 lei/euro in vara


Coface anticipeaza un curs valutar de 4,5 lei/euro, la mijlocul acestui an, a declarat Country Mangerul Coface Romania, care sustine ca aprecierea cursului de schimb, determinata de includerea titlurilor romanesti in indicele JP Morgan se apropie de final.

In plus, managerul Coface atrage atentia ca Romania trebuie sa ramburseze noua miliarde din imprumutul de la FMI, jumatate din aceasta suma anul acesta, situatie ce pune presiune pe curs.

"Investitiile straine, scaderea temperata a expunerii bancilor straine pe piata locala, varful de rambursare a imprumuturilor de la institutiilor financiare internationale, probabil 4,5 miliarde de euro in 2013 si alte 4,5 miliarde de euro in 2014, vor pune presiune pe curs. Din acest motiv estimam ca in acest an cursul va fluctua intre 4,5-4,55 lei pe un euro", a declarat country managerul Coface.

Dupa o scadere in trimestrul II si III a detinerilor de titluri de stat denominate in lei, de catre non-rezidenti, alimentate de turbulentele pe scena politica, apetitul investitorilor straini pentru aceste titluri de investitii a crescut semnificativ dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie, determinand scaderea dobanzilor pentru maturitatile aferente si aprecierea monedei locale, mentioneaza reprezentantii Coface.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2819 ori